« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Facebook plateste 10 milioane pentru a opri un proces de miliarde
19.06.2012 | Gabriela ZANFIR FORTUNA, Gabriela ZANFIR

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Compania Facebook Inc. a fost de acord să plătească 10 milioane de dolari unor opere caritabile pentru a scăpa de un proces în care era acuzată că a încălcat drepturile utilizatorilor de a controla propriile nume, fotografii şi asemănări.

În cauza Angel Fraley et al., individually and on behalf of all others similarly situated vs. Facebook Inc., 11-cv-1726, acuzaţiile au fost aduse de cinci utilizatori ai Facebook, care susţineau că reţeua de socializare a încălcat legile din California prin publicarea „like”-urilor utilizatorilor pentru anumite produse sau companii în aplicaţia sa „Sponsored Stories” (Poveşti sponsorizate – trad.), fără a-i plăti pe aceştia sau fără a le oferi opţiunea de a se retrage  (opt out – en.) din această aplicaţie. Concret, pe „peretele” unor utilizatori apăreau notificări că anumitor prieteni ai acestora le plac diferite produse, fără ca prietenilor să li se ceară acordul în acest sens.

Conform Reuters, Mark Zuckerberg a fost citat în documentele oficiale ale instanţei din San Jose ca afirmând că o referinţă de încredere pentru un anumit produs este „Sfântul Graal” al marketing-ului, de aici venind ideea aplicaţiei „Special Stories”, pentru care companiile plăteau dublu faţă de cât plătesc pentru celelalte produse de publicitate ale Facebook. Potrivit aceloraşi documente, acţiunea în clasă propusă la Curtea Federală din San Jose ar fi putut atrage de partea reclamanţilor unul din trei americani, ajungându-se la daune de miliarde de dolari.

Un aspect interesant apărut în urma publicării documentelor legate de această înţelegere este faptul că judecătorii din San Jose au afirmat că reclamanţii au demonstrat că poate fi produs un prejudiciu patrimonial ca urmare a folosirii de către Facebook a numelui, fotografiilor şi asemănării unui utilizator. Acţiunea Facebook a fost catalogată de judecători ca reprezentând „apropriere a numelui şi asemănării unei persoane”, o cauză de acţiune pentru despăgubiri recunoscută independent de instanţele din Statele Unite ale Americii.

Înţelegerea (settlement – trad.) a fost perfectată luna trecută, însă detaliile ei au fost publicate acum două zile.

De menţionat că legile cu privire la protecţia datelor personale (precum numele, dar şi fotografiile sau asemănarea unor persoane) sunt mult mai stricte în Uniunea Europeană decât în Statele Unite ale Americii. Astfel, pornind de la aceleaşi fapte precum cele expuse mai sus, utilizatorii Facebook ar avea şanse să obţină despăgubiri în instanţele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi oprirea Facebook de la a le mai folosi datele în scopuri publicitare atâta timp cât ei nu şi-au dat consimţământul în mod expres pentru acest lucru. Cel mai probabil însă este faptul că valoarea despăgubirilor individuale nu ar fi extrem de ridicată. Daunelor patrimoniale, dacă vor fi acceptate de curţile europene aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite, li s-ar putea adăuga însă şi daune morale rezultate din încălcarea dreptului la viaţă privată sau dreptului la protecţia datelor cu caracter personal.

drd. Gabriela ZANFIR

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD