Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Reglementari privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video


20 iunie 2012 | JURIDICE.ro, REFF SI ASOCIATII

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Noutăți legislative

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 389 din data de 11 iunie 2012 a fost publicată Decizia președintelui Autoritarii Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal („ANSPDCP”) nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video („Decizia 52/2012”).

Decizia 52/2012 detaliază modalitatea si condițiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, completând astfel prevederile generale ale Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire laprelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Scopurile pentru care pot fi utilizate sistemele de supraveghere video
Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video poate fi efectuată, în principal, în următoarele scopuri:
a. prevenirea şi combaterea săvârşirii infracţiunilor;
b. supravegherea traficului rutier şi constatarea încălcării regulilor de circulaţie rutieră;
c. asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, a imobilelor şi a instalaţiilor de utilitate publică, precum şi a împrejmuirilor afectate acestora;
d. îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică;
e. realizarea unor interese legitime, cu condiţia să nu se prejudicieze drepturile şi libertăţile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.

Supravegherea angajaților
Decizia 52/2012 aduce precizări in ceea ce privește modalitățile de supraveghere ale angajaților la locul de munca, fiind prevăzute următoarele:
– ca regulă generală, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video este permisă pentru îndeplinirea unor obligaţii legale exprese sau în temeiul unui interes legitim.
– în situaţia în care nu sunt aplicabile condițiile de mai sus, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video nu se poate efectua decât pe baza consimţământului expres şi liber exprimatal acestora.

În oricare din situațiile menționate mai sus, angajatorul va trebui sa asigure respectarea drepturilor persoanelor angajate, în special a informării prealabile a acestora. Informarea se face conform Deciziei 52/2012 inclusiv cu privire la:
a) existenţa sistemului de supraveghere video şi scopul prelucrării datelor prin astfel de mijloace;
b) identitatea operatorului;
c) existenţa înregistrării imaginilor şi categoriile de destinatari ai acestora;
d) drepturile persoanelor vizate şi modul de exercitare a acestora.

De asemenea, nu este permisă prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor prin mijloace de supraveghere video în interiorul birourilor unde aceştia îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă, cu excepţiasituaţiilor prevăzute expres de lege sau a avizului ANSPDCP.

Durata de stocare
Durata de stocare a datelor obţinute prin intermediul sistemului de supraveghere video trebuie să fie de maxim 30 de zile, cu excepţia situaţiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate; la expirarea acestui termen, înregistrările se distrug sau se șterg, în funcție de suportul pe care au fost stocate.

Termen de implementare
Decizia 52/2012 impune totodată un termen de 60 de zile pentru operatorii de date cu caracter personal care prelucrează date prin intermediul mijloacelor de supraveghere de a efectua demersurile necesare pentru respectarea dispoziţiilor acestei decizii.

REFF SI ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică