Anunţuri
CariereEvenimenteCărţiJURIDICE.ro
JURIDICE

Istoria Baroului Cluj | Mirel Ionescu, Greta-Monica Miron
20.06.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Istoria Baroului Cluj
Mirel Ionescu, Greta-Monica Miron


Av. dr. Gheorghe Florea, Președinte UNBR: „Monografia „Istoria Baroului Cluj” dovedeşte odată în plus că instituţiile se definesc prin oamenii lor, în accepţiunea pe care în mod obişnuit o dăm celor care sunt dedicaţi unui ideal profesional şi unui simbol al perenităţii instituţionale.

Într-o perioadă în care, de regulă, avocaţii cumpănesc cu grijă exodul spre tribunale în condiţii strict tarifate, în care tentaţia de a exercita dreptul la existenţă profesională bazată pe dreptul la onorarii, raportarea la valorile ce au aparţinut şi aparţin instituţiei baroului este estompată, autorii monografiei au investigat un patrimoniu spiritual fabulos pe care Baroul Cluj are responsabilitatea civică de a-l conserva şi a-l îmbunătăţi.

Monografia pune în valoare mărturii documentate care situează Baroul Cluj în ierarhia marilor deţinători de tradiţii ale avocaturii europene şi pe care autorii le investighează după un inventar minuţios pe care îl raportează totdeauna la specificul profesiei de avocat din Ardeal şi Banat, adeseori confruntat cu valorile avocaturii din vechiul Regat, pe care le-au înnobilat şi din care avocatura clujeană a preluat ceea ce este peren pentru valorile naţionale ale profesiei de avocat.

Chiar dacă monografia suferă de o supraaglomerare a informaţiei, autorii au meritul de a fi descifrat memoria timpului sub povara căruia profesia de avocat se înfăţişează, deodată sau alternativ, atât ca o profesie dedicată binelui social general, vieţii juridice în ansamblul ei, dar şi politicii, artei, presei scrise, literaturii, etc.

Monografia nu este o simplă „memorie” conservată în documente şi dezgropată pentru a fi inventariată. Lucrarea reprezintă o veritabilă lecţie a spiritelor dedicate profesiei de avocat.  Într-o perioadă în care făgaşurile solide, bine conservate în timp, ale unei profesii ce se legitimează printr-un brand aureolat de tradiţii sunt „zdruncinate” de neputinţa sau lipsa de voinţă a autorităţilor şi instituţiilor obligate legal la paza ordinii de drept, ori care  sunt învolburate de patimi şi interese oculte, adesea impregnate de invidii profesionale nejustificate, autorii iau atitudine faţă de cei care nu reprimă, potrivit legii, impostura celor care îşi arogă fără drept titlul profesional de avocat.

Curiozitatea nepotolită a autorilor de a descifra şi a relata evoluţia profesiei de avocat în Baroul Cluj într-un spaţiu naţional şi internaţional este dominată de evidenţierea responsabilităţii lăuntrice a celor care au deţinut de-a lungul timpului demnităţi în profesia de avocat (decani, consilieri ai baroului) şi care sunt evocaţi ca un refuz al recunoaşterii dreptului uitării omeneşti de a înghiţi pe veci tradiţia, dar şi ca un model pentru cei care aspiră la dobândirea şi exercitarea unor astfel de demnităţi.

Demersul întreprins nu se limitează la contemplarea trecutului. Eforturile autorilor se îndreaptă şi spre oglindirea prin valorile trecutului a profesiei de avocat din prezentul cotidian în care trăiesc şi muncesc autorii.

Se simte permanentă tentaţia mărturisită de a se transmite mesajul construcţiei în viitor a unei profesii în care generaţiile sunt obligate să estompeze uitarea valorilor tradiţionale ale profesiei, ca o revoltă împotriva pragmatismului exacerbat al profesioniştilor, ori împotriva aprecierii demersurilor avocaţiale drept simple servicii profesionale, tarifate la rece, în mod repetabil fără identificarea personalităţii avocatului implicat în prestaţia datorată în virtutea obligaţiilor profesionale transmise cu titlu de „constante ale profesiei”.

Nostalgia avocaturii de altă dată, conştiinţa puterii apuse de care au dispus, în timp, avocaţii, amintirea înceţoşată a fălniciei unor figuri de avocaţi clujeni –  evocate, ca atare – constituie certitudinea istoriei consumate, ori trăite şi proiectate, a unei profesii care se dezvoltă totdeauna cu demnitate şi mândrie, cu vocaţie naţională şi transnaţională, într-un spaţiu de spiritualitate românească înfrăţită cu valorile altor naţionalităţi – Baroul Cluj.

Autorii refuză încă explorarea incertitudinii viitorului  unei profesii, râvnită şi ponegrită, adulată şi criticată, atacată din interior şi din exterior, indispensabilă însă pentru binele social general şi, deci, perenă.

Un astfel de demers prin care, în Monografia de faţă, se demonstrează că aproape întotdeauna demersurile avocaţiale sunt mai întâi înfăptuite şi apoi imortalizate, reprezintă un act încărcat de o responsabilitate civică demnă de admirat, pentru care autorii merită felicitări!”

Av. dr. Stanca-Ioana Gidro, Decanul Baroului Cluj:Cititorului i se propune o iniţiere, asemeni unui ritual, o trecere prin Istoria Baroului Cluj, o istorie înglobată în istoria frământărilor intelectualităţii transilvănene de-a lungul a câtorva secole.

Încă de la primele pagini, cititorul păşeşte în tumultul trecutului descoperind începuturile instituţiei avocatului în perioada medievală. Un trecut care din perspectiva zilei de azi pare un trecut timid, dar care a reuşit în cele din urmă să-şi impună o reglementare, aşa cum o dovedeşte Monografia. Cititorul apoi aşteaptă să-i descopere cele mai intime detalii, să-i fotografieze stadiile, să-i observe valorile, să se regăsească uneori în scena vieţii de avocat ori să se piardă alteori în adâncimile minţilor care au conturat într-un fel sau altul pe fiecare avocat de azi. Pentru ca la final, cititorul să se împlinească, îmbogăţit de informaţie şi însufleţit de har, parcurgând o Istorie pe care a privit-o la început poate dintr-o simplă curiozitate.

Cititorul realizează astfel un ritual al trecerii de la lumea şi teritoriul său, la lumea avocatului din Transilvania. Oricine trece de la un teritoriu la altul se află, pentru un timp mai mult sau mai puţin îndelungat, într-o situaţie specială: el pluteşte între două lumi. Iar în decursul acestei stări, îşi poate extrage energia, îşi poate întări încrederea, îşi poate înţelege pe deplin prezentul pentru că îşi cunoaşte atât propriul trecut, al lumii lui, cât şi trecutul şi Istoria Baroului Cluj. Această cunoaştere pregăteşte atât pe cititor, cât şi pe avocatul din Baroul Cluj pentru răsăritul de mâine, în care din nou, un alt cititor va urma acelaşi ritual şi va stărui din nou între două lumi care nu pot exista una fără cealaltă.

Iar cei care au construit această istorie vor continua să întrezărească -prin cei care au azi menirea de a o consolida şi de a o duce mai departe- iniţierea altor cititori în lumea Baroului Cluj, o lume dedicată dreptului la apărare, o bucurie de a fi în sprijinul celuilalt, o vocaţie de a fi şi „din oficiu” cum nu mai există nicio altă vocaţie în nicio altă lume în care, deopotrivă, trăiesc împreună.

Andrei Săvescu:„Aceasta este o carte surpriză, dacă sunteți curioși. Sunt aproape sigur că nu vă aștepați să găsiți în ea ce o să găsiți. Cred că vă așteptați la ceva arid și plicticos. Nu este deloc așa. Pe lângă faptul că este foarte bogată în informație și foarte bine scrisă, carte insuflă o idee: oare cum o să fim noi peste 100 de ani?”

* * *

* Pentru a obține această carte vă rugăm să contactați Baroul Cluj.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.