Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

OUG privind transporturile rutiere. Exceptie de neconstitutionalitate admisa
20.06.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 407 din data de 19 iunie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 494/2012 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 58 lit. ad) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere.

Exceptia a fost ridicata de o societate comerciala intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Sinaia.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 58 lit. ad) din OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, avand urmatorul cuprins:
„Constituie contraventii urmatoarele fapte:
(…)
ad) neindeplinirea obligatiilor ce le revin intreprinderilor, operatorilor de transport rutier si operatorilor de activitati conexe transportului rutier.”

Analizand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este intemeiata, in principal, pentru urmatoarele motive:

Curtea retine ca in textul legal incriminat stabilirea faptelor care constituie contraventii este lasata, in mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fara ca legiuitorul sa fi stabilit criteriile si conditiile necesare operatiunii de constatare si sanctionare a contraventiilor, in conditiile in care obligatiile ce trebuie a fi respectate de intreprinderi, operatorii de transport rutier sau de operatorii de activitati conexe transportului rutier se regasesc in tot cuprinsul OUG nr. 109/2005.

De asemenea, Curtea constata ca prevederile art. 58 lit. ad) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005, caracterizate printr-o tehnica legislativa inadecvata, nu intrunesc exigentele de claritate, precizie si previzibilitate si sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutie. De asemenea, au fost  incalcate si prevederile art. 21 alin. (3) din Constitutie, precum si art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.