Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Interviuri

Interviu Cornel Popa. Despre rolul mediatorilor in lumea afacerilor. VIDEO

21 iunie 2012 | JURIDICE.ro

1

Alina Matei: Buna ziua. Va multumim ca ati acceptat sa ne acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Ne aflam la conferinta „Reglementarea medierii – o solutie pentru mediul de afaceri”. Este medierea interesanta pentru o firma de talia Tuca Zbarcea & Asociatii?

Cornel Popa: Buna ziua. Daca m-ati fi intrebat acum cativa ani as fi zis probabil ca nu. Intre timp s-au mai adunat experientele si am avut experiente fericite in mediere, in ciuda neincrederii noastre initiale si incet-incet am ajuns la concluzia ca este o institutie care ne ajuta, in anumite situatii. Raspunsul da sau nu medierii intr-un anumit dosar cred ca se poate da pe baza unei analize de eficienta. Ce este mai eficient sa se faca? Cateodata, raspunsul pe care trebuie sa il dai unui client este nu ca are sau nu dreptate, ci care este solutia cea mai potrivita vizavi de o anumita stare de lucruri. Medierea poate sa fie un raspuns bun in situatia in care clientul are de infruntat un proces lung, care poate sa dureze cativa ani, un proces cu rezultat incert (ar putea sa castige, ar putea sa piarda, ar putea sa nu castige la anularea cererii pe care urmeaza sa o formuleze fata de parat) si cateodata vizavi de aceasta incertitudini pe care trebuie sa o confrunte clientii in fata unui litigiu cateodata este preferabil o solutie negociata, mediata care sa aiba avantajul unei rezolvari imediate.

Alina Matei: Medierea nu opreste intr-un fel accesul la avocati? Odata accesat mediatorul, se inchide usa avocatului?

Cornel Popa: Nu neaparat, sunt lucruri care pot sa mearga impreuna. Am avut si negocieri in vederea incheierii unor contracte de tranzactie cu succes incheiate si fara prezenta mediatorului. Ca observatie personala, prezenta mediatorului este utila in special in situatiile in care raporturile dintre parti deja ajung intr-un stadiu de vatamare care uneori este dificil sa-si vorbeasca direct, deschis, exista o ostilitate, poate si personala, exista o stare de neincredere si atunci prezenta cuiva care reuseste sa impuna prin naturalitate si prin intelepciunea sa ajuta sau poate sa ajute la solutionarea dosarului. Avocatul poate sa fie parte a acestui proces si daca la randul sau avocatul are flexibilitatea necesara sa accepte solutia negociata si nu incearca sa isi impuna propriu punct de vedere sau sa arate clientului sau ca este mai puternic decat avocatul partii adverse atunci da, exista premisele unei conlucrari a tuturor celor implicati.

Alina Matei: Eu cred ca omul de afaceri are nevoie, in principal, de avocat intrucat avocatul este acela care intrezareste eventualul litigiu al afacerii. Cum vedeti aceasta relatie avocat-mediator?

Cornel Popa: Avocatul va avea intotdeauna un rol diferit fata de mediator. Avocatul este sfatuitorul clientului sau, e o prelungire practic a mintii clientului, clinetul sau nu are experineta juridica necesara pentru a intuit subtilitatile unui contract sau a unei situatii de fapt apeleaza la avocat pentru a fi sfatuit intr-un sens sau altul. Mediatorul, in principiu,  trebuie sa fie intr-un fel neutru, spre deosebire de avocat, sa pastreze o echidistanta fata de partile implicate. De aceea nu vad un conflict ci mai degraba o conlucrare intre cei doi.

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Alina Matei: Spuneti-ne care ar fi avantaje in cazul oamenilor de afaceri care apeleaza la mediatori?

Cornel Popa: In primul rand predictibilitatea rezultatului pe care il obtin. Asa cum ziceam mai devreme, in momentul in care ajungi in instanta nu sti ce se intampla. Am avut dosare in care am avut surprize placute si dosare in care am avut suprize din cele mai neplacute. Dosarele dureaza foarte mult, obti primul termen de judecata dupa cateva luni de zile sau dupa un an de zile, este enorm… Deci din perspectiva predictibilitatii rezultatului si a termenului de a obtine rezultatul respectiv medierea este net superioara. Pentru a ajunge la aceasta situatie este nevoie sa mai renunti si sa vii in intampinarea celeilalte parti. Aici trebuie sa se formeze o cultura in concliere si compromisuri in sensul bun al cuvantului, care in momentul de fata nu este foarte prezenta in Romania, mai degraba suntem suspiciosi fata de cealalta parte, fata de judecatori, fata de mediatori – sunt si o profesie noua, dar va trebui sa invatam sa avem incredere si speram ca si mediatorii sa fie suficient de bine pregatiti si de intelepti pentru a sadi aceasta incredere.

Alina Matei: Medierea este la inceput de drum in Romania. INM-ul tocmai a organizat ieri si alaltaieri o conferinta dedicata medierii cu termeni nu foarte complicati, vor mai fi si alte conferinte cu siguranta. Spuneti-ne, va rugam, intre mediere si arbitraj ce recomandati?

Cornel Popa: Depinde, nu se poate da un rapuns prefabricat care sa fie valabil in toate situatiile. Avem foarte multe contracte complexe, in special cele de constructii care prevad si una si alta. Prevad medierea sau o anumita forma de rezolvare a conflictelor care este prealabila arbitrajului si care trebuie urmata in mod obligatoriu de parti si exista anumite termene anumite proceduri care trebuie respectate. In cazul in care acestea esueaza se poate ajunge la arbitraj. Le vad mai degraba ca etape succesive. Sigur partile au totusi datoria morala pentru ca juridica e mai greu de zis, Noul Cod civil vine ideea negocierii cu buna-credinta. Partile au aceasta datorie de a negocia in vederea ajungerii la un rezultat comun, daca ele nu reusesc sa faca acest lucru, arbitrajul ramane ultima solutie.

Alina Matei: Va multumim pentru timpul dumneavoastra.

Cornel Popa: Si eu va multumesc. Cu mare placere.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale