Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

ICCJ. Exceptia de nelegalitate a actului administrativ
26.06.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că art. 4 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 consacră o tehnică juridică prin care o parte într-un proces, căreia i se opune un act administrativ pe care  îl consideră nelegal, poate cere ca  instanţa de contencios să verifice  legalitatea actului. În acest caz, instanţa, constatând că de actul administrativ depinde soluţionarea litigiului pe fond, sesizează instanţa de contencios administrativ şi suspendă cauza. Suspendarea cauzei nu se dispune în situația în care excepţia de nelegalitate s-s ridicat chiar în fața instanței de contencios administrativ competentă să o soluționeze şi nici atunci când excepţia de nelegalitate a fost invocată în cauze penale. Înalta Curte a statuat că admiterea excepției de nelegalitate nu afectează validitatea actului, ci actul declarat nelegal devine inopozabil părţii  împotriva căreia a fost invocat, rămânând inoperant în cadrul litigiului respectiv. În speță, Înalta Curte a reținut că instanţa de fond sesizată cu excepția de nelegalitate nu a procedat corect, anulând hotărârea de guvern contestată, în loc să constate doar că aceasta este nelegală, comportându-se astfel ca o instanţă învestită cu acţiune în anulare. (Decizia nr. 1080 din 28 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția de contencios administrativ a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect excepția de nelegalitate a unui act administrativ)

Corina CIOROABĂ

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ICCJ. Exceptia de nelegalitate a actului administrativ”

  1. Ioan PITICAR spune:

    Si daca pur si simplu ti se refuza verificarea actului?

    Caz concret-tot la ICCJ.
    Nu cumva este oare denegare de dreptate?
    Cum se pedepseste acesta fapta dupa noile coduri, ca dupa cele vechi era bine-mersi judecatorul….

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.