Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Interviuri

Interviu Cristi Danilet. Despre sanctionarea coruptiei

26 iunie 2012 | JURIDICE.ro

Camelia Badea: Care este importanta verdictului dat in cazul Nastase? Viorel Hrebenciuc spunea ca asistam la un „sacrificiu ritualic”, in timp ce alti politicieni spun ca Adrian Nastase a fost oferit ca trofeu Bruxelles-ului.

Cristi Danilet: Nu imi permit sa comentez altfel solutia in cazul „Trofeul calitatii” decat dand credit complet judecatorilor cauzei: atat timp cat cei din prima instanta au stabilit ca inculpatii sunt vinovati, iar aceasta solutie a fost mentinuta de instanta de recurs, nimeni nu mai are niciun dubiu ca inculpatii respectivi au comis faptele de care au fost acuzati de procurori si sunt vinovati.

Nici vorba de sacrificiu, pentru ca atunci ar trebui sa banuim procurorii si judecatorii din aceasta cauza de interese straine dosarului, or nu avem niciun indiciu in acest sens.

Autoritatile de la Bruxelles asteapta de la Romania doua lucruri: solutionarea cu celeritate a dosarelor si sanctionarea ferma a actelor de coruptie.

Avand in vedere ca inainte de 2004, din cauza ca justitia romana nu era independenta, nu existau dosare cu politicieni si oameni de afaceri, este firesc ca acum, cand lucrurile s-au schimbat radical in privinta justitiei, sa se astepte rezultate de la aceasta.

In plus, in Romania coruptia este endemica: ea incepe odata cu primul ghiseu de la intrarea in tara si ajunge pana la Guvern, Parlament si magistrati. Cu totii stim aceasta realitate, dar mai degraba tindem sa intretinem aceasta stare de lucruri.

Prin solutiile din ultima vreme, justitia romana a transmis un mesaj cert: coruptia este inaceptabila si va fi sanctionata aspru.

Cred ca, in acest fel, fiecare vames, politist, functionar, medic, profesor, om de afaceri, politician, avocat, magistrat se va gandi de doua ori inainte sa cada prada actelor de coruptie.

Exista riscul ca in justitie sa se intre de acum incolo intr-o perioada lunga de liniste, iar celelalte dosare mari de coruptie sa fie inchise, mizandu-se pe neatentia cetatenilor?

Nu, cu o conditie: justitia sa ramana independenta. Fiecare guvernare a incercat intr-un fel sau altul sa controleze justitia, de la intimidare, la numiri politice sau subfinantarea sistemului. Exista multiple cai prin care, aparent legal, acest sistem poate fi tinut sub control.

Faptul ca Uniunea Europeana a mentinut monitorizarea asupra sistemului de justitie si luptei anticoruptie in Romania a mai slabit din aceasta presiune si, iata, rezultatele se vad.

De aceea, cred ca MCV trebuie mentinut si populatia sa vegheze la modul in care se vor face numiri in posturi cheie in justitie in urmatoarea perioada, precum si la orice initiative legislative sau actiuni prin care se va tinde catre diminuarea puterii judiciare.

Camelia Badea: Cum comentati discutia purtata cu Adrian Nastase si actiunile intreprinse de ministrul de Interne inainte de punerea in executare a mandatului de arestare? Sunt normale pentru o societate democratica asa cum se pretinde a fi Romania?

Cristi Danilet: Nu stiu daca discutia s-a purtat de ministrul de Interne in calitatea sa de membru al Guvernului sau de prieten al condamnatului si nici daca a vizat consecintele pronuntarii hotararii de condamnare.

Altfel ca ma rezum sa spun urmatoarele: Odata ramasa definitiva, o hotarare penala de condamnare trebuie aplicata imediat. Mandatul de executare se emite de instanta, iar politistii trebuie sa il aresteze de indata pe condamnat.

Orice interventie in aceasta procedura cu scopul de a o intarzia, bloca sau evita, din partea oricarei persoane sau autoritati, ar reprezenta un act de imixtiune de neadmis care, in anumite conditii, este sanctionat chiar de Codul Penal.

Camelia Badea: A fost invocata posibilitatea gratierii. Ce parere aveti despre o asemenea decizie a sefului statului? Ce mesaj ar transmite astfel romanilor si UE?

Cristi Danilet: Gratierea este un act suveran al presedintelui tarii, care nu poate fi cenzurat in niciun fel. Ea poate fi acordata oricui, indiferent pentru ce infractiune a fost condamnat, fara ca acest lucru sa poate fi contestat.

Precizez doar ca gratierea nu sterge condamnarea, care ramane inscrisa mai departe in cazierul juridicar, ci doar inlatura executarea pedepsei in forma ordonata de instanta.

* multumim Ziare.com

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică