Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Interviuri Women in LawInterviuri Pe Drept CuvântInterviuri Eu cu cine gândesc?
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Interviuri

Andrei Savescu: Profesionistii au nevoie de sinteze puternice si de analize foarte detaliate, de regula punctuale

26 iunie 2012 | JURIDICE.ro

Florin Campeanu: Bun gasit, dragi ascultatori ai Radio Juridic. Suntem astazi intr-un moment inaugural, asadar o premiera, lansam acest post de radio dedicat exclusiv lumii juridice din Romania si pentru a sarbatori cum se cuvine aceasta premiera l-am invitat in studio pe domnul avocat doctor Andrei Savescu, fondator JURIDICE.ro. Bine ati venit, domnule Savescu!

Andrei Savescu: Bine v-am gasit.

Florin Campeanu: Incercam sa adresam un salut, si pe undele internetului, acestei lumi, lumea juridica din Romania, si sa-l intrebam pe domnul Savescu ce ii lipseste presei juridice din Romania?

Andrei Savescu: Presei juridice din Romania nu-i lipseste nimic, nici nu inteleg prea bine ce este aceea o presa juridica… Nu exista ziare juridice, exista un hebdomadar si exista niste website-uri, si iata presa juridica, mass-media juridica, postul dumneavoastra de radio pe care-l deschideti astazi (interviul a fost acordat postului de radio online www.radiojuridic.ro). In legatura cu aceasta, va doresc foarte mult succes, sper sa atingeti intreaga lume juridica si mai mult decat atat.

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrieUltimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrieJURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrieAccidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Florin Campeanu: Daca as folosi un limbaj de lemn, specific moderatorilor de radio, ar trebui sa va intreb: era nevoie de acest post de radio? Dar nu spun, desigur, treaba asta, dar intrebarea ramane…

Andrei Savescu: Cred ca este nevoie si de acest post de radio. Cred ca este nevoie si de un post de televiziune pentru juristi, imaginile sunt din ce in ce mai importante astazi. Totusi, cred ca pentru juristi este cel mai important cititul. Radioul are marele avantaj, care copleseste avantajele televiziunii, dupa parerea mea, ca poate fi ascultat in timp ce citesti. Televizorul, imaginea este prea captivanta, de acea cred ca nisa de radio pe juridic este importanta.

Florin Campeanu: Ati lansat in urma cu multa vreme, as putea spune, JURIDICE.ro. Cum a evoluat acest proiect de-a lungul timpului si cum v-ati fi dorit sa evolueze?

Andrei Savescu: JURIDICE.ro nu este un simplu website, nu este un organ de presa… Nici nu a existat, de fapt, un moment al lansarii. A fost o initiativa interesanta atunci, in perioada cand eram si mai tineri decat astazi, in sensul ca, in firma de avocatura doream sa stim tot ce se întâmpla. Cativa oameni monitorizau ce se intampla si ne-am gandit sa punem intranetul în exterior. Site-ul a crescut tot mai mult. Acum, practic, majoritatea contentului JURIDICE.ro nu este produs in interior, ci oameni din lumea juridica isi fac cunoscute opiniile online. Site-ul fiind strict specializat, publicul este relativ restrans, sunt sub 50.000 de IP-uri unice pe luna care acceseaza de cel putin doua ori pe saptamana site-ul, ceea ce nu inseamna foarte mult fata de cat de mare este Internetul. Site-ul merge asa cum am prevazut, este citit, incercam sa fim moderati, incercam sa comunicam mesajele institutionale, acesta fiind lucrul cel mai obositor. Incercam sa lasam oamenii care au de spus ceva relevant sa spuna, incercam sa subliniem importanta legii si sa promovam materialele care sunt, in acest sens, ale importantei, ale relevantei legii, sa punem in evidenta hotararile judecatoresti interesante, sa lasam uneori voci care sunt in contra curentului, care sunt dizidente, sa se exprime, pentru ca mediul juridic, fiind un mediu de profesionisti, poate suporta asa ceva, dupa parerea noastra.

Florin Campeanu: In ce piata activeaza JURIDICE.ro in acest moment, alaturi,evident, de site-ul pe care Radio Juridic il are in spate, vorbim despre E-juridic.ro? Ar fi bine sa anuntam, in acest moment, ca ascultatorii nostri pot citi JURIDICE.ro, ascultand Radio Juridic, in acelasi timp, pentru ca va fi si un streaming facut de pe JURIDICE.ro pentru publicul tinta al acestui site. Asadar întrebarea era pe ce piata activeaza JURIDICE.ro in acest moment si cum ati caracteriza aceasta piata? Cu mentiunea, la un moment dat, ca ne-am dori foarte mult, daca s-ar putea, sa facem o masa rotunda moderata, desigur, aici la radio, pentru a sta de vorba cu toti actorii de pe acesta piata.

Andrei Savescu: Cred ca in ceea ce priveşte JURIDICE.ro, piata este mult spus. Piata inseamna bani, inseamna castiguri. JURIDICE.ro este un proiect, nu este nici filantropic, nici altruist. Este un proiect care nu isi propune ca scop obtinerea de profit. Este de fapt extensia media a Societatii de Stiinte Juridice, care este o organizaţie non-profit, al carei presedinte executiv sunt. Prin urmare, nu cred ca intra intr-o concurenta pe aceasta piata. E adevarat ca incercam sa acoperim costurile sustinerii site-ului, care sunt destul de mari. Site-ul este un site destul de puternic, insa nu acesta este obiectivul principal pentru noi. Obiectivul principal este sa promovam mesaje pozitive care pot sa contribuie la schimbarea in bine a Romaniei. Stiu ca suna ca un limbaj de lemn, cum spuneati, ca un cliseu, dar acesta este adevarul. Piata juridica este, probabil, destul de restransa in Romania, fata de alte tari, pe de o parte fiindca tara nu este foarte mare si pe de alta parte pentru ca informatia juridica este importanta ca un deziderat, ca o chestiune abstracta si din pacate mult prea des lucrurile se rezolva fara o aprofundare din punct de vedere juridic a chestiunilor…

Florin Campeanu: Spuneati de acele 50.000 de IP-uri unice pe care le are JURIDICE.ro, mai mult sau mai putin ne invartim cam in aceasi zona si cu E-juridic, care, atentie, are un alt target. Dar cat de mare este acest univers juridic, fara a face reclama unei companii care activeaza pe aceasta zona si care are exact acest nume?

Andrei Savescu: JURIDICE.ro are aproape 200.000 de IP-uri unice pe luna, cei 50.000 sunt nucleu dur al site-ului care intra de minim doua ori pe saptamana. Adica sunt utilizatorii frecventi. Cat de mare este piaţa? Nu stiu cat de mare este piata… Cred ca utilizatorii constanti ai JURIDICE.ro sunt juristi, prea putini studenti, pentru ca, in general, continutul site-ului este destul de greu, este destul de tehnic. E adevarat ca presa mare, cotidienele, televiziunile monitorizeaza JURIDICE.ro, dar monitorizeaza tocmai pentru a extrage din JURIDICE.ro, care este un fel de microagentie de presa pe domeniul juridic, pentru a extrage subiectele interesante pentru publicul larg. Piata juridica, consumatorii de juridic cred ca sunt foarte multi, cred ca, de fapt, toata lumea consuma informatie juridica, toti oamenii care sunt pe internet si depasesc o anumita varsta consuma informatie juridica, mai prelucrata sau mai putin prelucrata. Dar cred ca toata lumea este interesata de domeniul juridic pentru simplu motiv ca juridicul se intretese cu toate relatiile dintre oameni, nu doar cu cele economice si cele de familie, relatiile de munca.

Florin Campeanu: Ati spus mai devreme ca, din pacate, sunt prea putini studenti. Aveti o explicatie de ce sunt prea putini studenti care citesc in acest moment site-ul pe care il aveti?

Andrei Savescu: Pentru ca studentii se orienteaza in mod natural catre chestiunile fun, fiind specifice varstei.

Florin Campeanu: Cu toti cred ca am facut-o.

Andrei Savescu: Este firesc sa fie asa. Se orienteaza si spre chestiunile care ii ajuta in procesul de invatare, iar JURIDICE.ro nu se ocupa atat de mult de aceste aspecte, de chestiunile fun si de chestiuni legate de invatare pentru cei incepatori in ale dreptului, ci se adreseaza, cu precadere, celor care sunt deja in activitate, se adreseaza, de fapt, profesionistilor. Asta este si explicatia unui public relativ restrans, dar foarte stabil.

Florin Campeanu: Sa incercam acum sa ne pozitionam putin de cealalta parte a baricadei.

Andrei Savescu: Daca imi permiteti sa profit de prilej, ca nu ne adresam studentilor…, pentru ca ei sunt interesati de lucrurile fun, am lansat, am pornit, pe Internet un site special pentru fun. Se cheama www.legalfun.ro, pe care va invit sa-l vizitati. Se ocupa exclusiv de fun si prevad ca acest site o sa aiba cu mult mai multi vizitatori decat JURIDICE.ro…

Florin Campeanu: Sa incercam sa abordam mediul juridic cu zambetul pe buze?

Andrei Savescu: Nu, cred ca mediul juridic este serios si cred ca este bine sa fie foarte serios.

Florin Campeanu: E serios sau crispat?

Andrei Savescu: Cred ca este si crispat, intr-adevar, dar este si serios si e foarte bine sa fie serios. Poate nu e rau chiar sa fie si putin crispat, pentru ca, in realitate, juridicul se ocupa de solutionarea conflictelor intre oameni, deja o chestiune foarte serioasa si care implica o anumita crispare. Juristii sunt cu totii implicati, fie in prevenirea conflictelor intre oameni, fie in solutionarea, cumva, acestor conflicte. E normal, e o chestiune foarte serioasa.

Florin Campeanu: Asa cum este si acest post de radio, Radio Juridic, care se doreste, asa cum am discutat si pana acum, o alta sursa de informare, o alternativa putin mai flexibila care, practic, permite oamenilor sa mai faca si alte lucruri. Poti sa mananci un sandvis si sa asculti postul de radio, poti sa citesti o carte, desi, din pacate, in ultima vreme sunt din ce in ce mai putine carti. Asta e o tema interesanta pe care as vrea la un moment dat sa o dezbatem, dar macar un minut sa discutam de ce sunt din ce in ce mai putine carti in zona aceasta juridica, sunt tot mai putini autori. Nu sunt subiecte care sa merite a fi dezbatute in astfel de publicatii editoriale?

Andrei Savescu: Cred ca sunt carti, sunt autori, sunt subiecte. Sigur ca lumea evolueaza spre online. Acum si cartile sunt mai greoaie, mai dificil de citit, de parcurs de catre profesionisti, fata de informatiile online. O carte are un rol de formare pentru studenti sau daca este vorba despre o monografie, de o chestiune care aprofundeaza lucrurile, de a-l sprijini pe profesionist in a deslusi toate ascunzisurile unei posibile spete. Insa, de regula, nu este nevoie de atat de mult continut pentru a solutiona o problema practica. Profesionistii au nevoie in realitate de sinteza, sinteze puternice si de analize foarte detaliate, de regula punctuale. Sigur ca o carte poate sa faca asta, insa pentru a face asta, o carte devine prea mica, nu atinge masa critica, ramane o brosurica, iar daca este o carte foarte mare, un tratat, inevitabil un tratat are un nivel de aprofundare a lucrurilor diferit de la materie la materie dupa cum autorul s-a plecat mai mult sau mai putin asupra chestiunilor. Cred ca revistele juridice sunt mai cautate decat cartile si cred ca revistele se si preteaza mai mult la a migra din mediul fizic spre mediul online. Este deja absurd sa ai o revista juridica intr-un raft de biblioteca si sa nu poti sa faci o cautare pe cuvant, eu as merge cu un smartphone pe langa raft si as vrea sa fac o cautare pe cuvant.,Slava Domnului ca nu e nevoie sa fac asta, pentru ca exista furnizori de informatie legislativa care permit cautarea in continutul revistelor, dar in general cred ca asta este viitorul: informatia online pentru juristi, filtrata, selectata, atent prelucrata inainte de a fi furnizata publicului juridic.

Florin Campeanu: As merge putin mai departe cu aceasta idee si as spune ca nu numai informatia online, ci informatia digitala care sta la baza informatiei online, pentru ca informatia digitala permite accesul si atunci cand stai la cabana de la munte si langa semineu arde focul minunat, dar Internetul s-ar putea sa nu functioneze printre munti.

Andrei Savescu: Da, la asta ma refeream, la informatia digitala. Am zis online, pentru ca eu nu stau in varf de munte, ci am acces la internet.

Florin Campeanu: Nici noi nu stam in varf de munte, ci stam aici la Radio Juridic cu domnul avocat doctor Andrei Savescu, pentru ca suntem in aceasta emisiune inaugurala, ca sa folosim acelasi limbaj de lemn de la inceputul acestei discutii. Trebuie spus, apropos de informatie in format digital, ca domnul Savescu, autorul cartii „Practica avocatiala” a acceptat cu mare bucurie, si rezultatele s-au vazut imediat, sa furnizeze acest content si in format digital, in consecinta, s-a bucurat, a fost onorat in urma cu cateva luni sa scoata „Practica avocatiala” in format digital pe DVD. Au fost multe mii de exemplare, in jur de zece mii de exemplare vandute, ceea ce arata inca o data ca este nevoie de informatie in aceasta zona si mai ales ca target-ul, publicul tinta incepe din ce in ce mai mult sa iubeasca aceasta informatie in format digital cu toate motivele si cu toate beneficiile pe care aceasta informatie le aduce.

Andrei Savescu: Da, intr-adevar, cartea Practica avocatiala a avut foarte mult succes inca din 2003, cand nu era atat de extins internetul si mai ales acum editia revazuta, adaugita, completata, actualizata. Cred, insa, ca problema majora nu este problema tehnica, ci lucrurile de discutat tin de fondul problemei. De fapt problema nu este ca sunt putini autori sau sunt putine carti. Sunt autori, sunt o multime de juristi foarte priceputi, foarte studiosi, cu respect fata de lege. Sunt o multime de judecatori exceptionali, foarte buni, la care este o placere, un spectacol intelectual, sa mergi in instanta. Sunt avocati foarte buni si, slava Domnului, exista si o multime mare, suprinzator de mare, de consilieri juridici care sunt foarte preocupati de rezolvarea corecta a problemelor juridice. Cred ca problemele in legatura cu continutul profesional juridic tin de o deficienta de sistem in Romania, o deficienta care nu este imputabila nici macar oamenilor politici. Ar fi foarte simplu daca am putea sa dam vina pe oamenii politici, am gasi vinovatul… Cred ca problema cea mai mare este faptul ca legislatia este extrem de dinamica si e normal sa fie asa in perioada de tranzitie pe care Romania o traieste. Nu cred ca acest lucru poate fi evitat. Sigur, s-ar putea face mai bine legile, cu mai multa acuratete, ar putea fi corelate mai bine unele cu altele, dar ritmul de productie legislativa este atat de mare incat, inevitabil, apar necorelari si probleme carora juristii trebuie sa le faca fata. Juristii trebuie sa rezolve problemele juridice indiferent cum sunt legile, ei trebuie sa solutioneze conflictele. Atunci, chiar daca esti un iubitor de lege, un om dedicat legilor, uneori este greu chiar si pentru juristi sa inteleaga care a fost ratiunea legiuitorului, care este scopul urmarit de legiuitor, mai cu seama cand legiuitorul isi schimba gandul intr-o perioada scurta de timp. Dumneavoastra, care sunteti familiarizati cu chestiunile fiscale, contabil-fiscale, stiti mai bine decat oricine cat de efervescenta este legislatia in domeniul fiscalitatii…

Florin Campeanu: A fost putin mai efervescenta in domeniul dreptului muncii in ultima vreme…

Andrei Savescu: Da, lucrurile se aseaza in domeniul dreptului muncii. Intr-adevar, acum se aseaza. Au ramas cateva probleme dificile de dreptul muncii generate de modificarile legislative din anul trecut. Chiar daca legea este imperfecta, profesionistii pot, in practica lor, sa orienteze solutionarea conflictelor intr-o anumita directie, conferind astfel previzibilitate procesului judiciar, eliminand spaimele si temerile care insotesc oricum, inevitabil, orice litigiu in justitie. Ziceam ca legislatia dinamica este una dintre cauzele problemelor cu contentul juridic. O alta cauza este legata, dupa parerea mea, de organizarea sistemului judiciar, care inca nu are fixata mecanismele de control care sa asigure o practica unitara. Inca in Justitie este foarte riscant, desi judecatorii se straduiesc sa dea solutii bune, sa dea solutii in limitele legii. Inca mecanismele de asigurarea a practicii unitare nu sunt pe deplin functionale, dupa parerea mea, ceea ce induce un sentiment de nesiguranta si atunci, desigur ca si scrisul juridic urmeaza aceasta tendinta. Scrisul juridic tinde sa se concentreze, fie pe chestiuni foarte generale, de principiu, care sunt interesante, sunt importante, dar care in activitatea practica nu au un nivel de utilitate iesit din comun, fie pe chestiuni extrem de punctuale, legate de anumite articole, incercand sa clarifice doar acea problema, rezultand prin urmare, materiale mici, care inexorabil prezinta un interes destul de limitat… In domeniul fiscalitatii piata este destul de mare. Fiscalitatea este o zona a juridicului, o bucatica din juridic. Foarte multi oameni, contabili, experti contabili, specialisti, auditori, consultantii se ocupa de aceasta zona, care este o mica bucata din juridic. Chestiunile juridice legate de fiscalitate, adica de colectarea taxelor si impozitelor sunt foarte importante si frecvente. Nu acelasi lucru se intampla in alte ramuri ale dreptului. Divorturile, de exemplu, care sunt o chestiune foarte frecventa, ca si camp social, sunt mult mai restranse decat chestiunile legate de fiscalitate, ca sa nu mai vorbesc de chestiunile de achizitii publice sau de anumite litigii comerciale sau chiar legate de insolventa. Campul social al acestor zone juridice acoperite este destul de restrans. Iata deci niste probleme inerente care sunt de natura sa afecteze continutul juridic. Nu stiu care ar fi solutia, pentru ca probabil schimbarea legilor si imbunatatirea mecanismelor de coordonare a practicii judecatoresti nu sunt niste solutii chiar realiste. Poate in ce priveste unificarea practicii sper, noul Cod de procedura civila care o sa intre in vigoare in curand cred ca o sa fie un pas inainte. In ceea ce priveste legislatia, nu stiu ce sa spun…

Florin Campeanu: Nici noi nu stim cu siguranta dar va promitem ca vom incerca, aici la Radio Juridic, sa aflam incotro se indreapta lucrurile in aceasta zona. Sa intram in ultima parte a acestei emisiuni, cu domnul avocat doctor Andrei Savescu, sa ne mutam putin in cealalta parte a baricadei, in partea ascultatorilor. Ca ascultator de Radio Juridic, speram ca veti face acest lucru, ce v-ati dori sa auziti pe acest post de radio?

Andrei Savescu: Depinde care este zona de piata, depinde care este publicul caruia va adresati. Juridicul are o sfera de interes foarte mare, practic toata lumea este interesata de chestiunile juridice, dar daca orientarea postului va fi spre publicul larg atunci juristii vor asculta postul doar ca un zgomot de fond pentru ca lucrurile le sunt cunoscute. Daca postul va avea un accentuat caracter tehnic, adica se va adresa strict profesionistilor, zona de interes va fi mai mica, din punct de vedere numeric, insa publicul va fi mai atent. De aceea va intreb care este perspectiva, din ce perspectiva ma intrebati ?

Florin Campeanu: Ne vom duce catre zona tehnica, nu vrem sa devenim un zgomot de fond…

Andrei Savescu: Pentru profesionisti un zgomot de fond, pentru publicul larg o chestiune de mare interes. De exemplu, exista website-uri foarte prestigioase in care se explica ce acte trebuie sa obtii pentru divort sau ce acte trebuie sa obtii ca sa infiintezi o societate comerciala. Chestiunile astea sunt scrise in lege, nu ridica probleme speciale, sunt interesante pentru oamenii din afara zonei profesionistilor care vor sa afle informatie juridica.

Florin Campeanu: Dar acele site-uri sunt site-uri de business.

Andrei Savescu: Da… Nu vreau sa vorbesc de rau despre alte site-uri, dar nu este zona JURIDICE.ro, asta este limpede. Daca Radio Juridic se adreseaza strict profesionistilor, atunci eu in calitate de om care ma ocup zilnic cu probleme juridice ma astept sa aud dezbateri intre mai multi profesionisti cu privire la chestiuni controversate. Insa daca Radio Juridic isi propune sa fie un factor de influenta in lumea juridica, dupa parerea mea, mai importanta decat dezbaterile, ar fi inregistrarea unor pareri autorizate cu privire la anumite chestiuni controversate, chestiuni care sa tinda sa influenteze prin puterea argumentelor practica judiciara, iar daca Radio Juridic va reusi sa penetreze in intreaga lume juridica atunci va reusi sa influenteze, prin forta argumentelor profesionistilor de varf, practica judiciara si in felul acesta sa influenteze in bine intreaga lume juridica si sa creasca importanta contentului juridic.

Florin Campeanu: Putem conta si pe sprijinul JURIDICE.ro in acest demers ?

Andrei Savescu: Cu multa placere. Eu tocmai v-am spus care este dezideratul JURIDICE.ro si in ce sens actionam noi si ne bucuram ca, iata, a aparut inca un actor cu resurse care incearca sa puna in aplicare aceasta politica.

Florin Campeanu: L-am avut astazi alaturi de noi, la prima emisiune din istoria Radio Juridic, pe domnul avocat doctor Andrei Savescu, coordonatorul JURIDICE.ro. Multumim foarte mult!

­­­­­Andrei Savescu: Si eu va multumesc.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice