Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 26 iunie 2012
26.06.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Favorizare a infractorului. Începere urmărire penală. DNA

La solicitarea reprezentaţilor mass-media, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie.

Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim-ministru Adrian Năstase.

În măsura în care evoluţia cercetărilor din dosar o va permite, vom reveni cu detalii.

***

Update. Favorizare a infractorului. Începere urmărire penală. DNA
La solicitarea reprezentaţilor mass-media, în completarea informaţiilor transmise prin comunicatul nr. 471/VIII/3 din data de 26 iunie 2012, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:
GHEORGHE DUMITRU, comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
COSTEA NICOLAE, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
APOSTOL MARIAN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
BRĂDIŞTEANU ŞERBAN ALEXANDRU, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca,
în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că exista date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase.
La data de 26 iunie 2012, celor patru învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

***

Primire de foloase necuvenite și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Iași

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VISU RADU-DIMITRIE, comisar la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Garda Financiară – Secţia Judeţeană Vaslui, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– primire de foloase necuvenite,
– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu o infracţiune de corupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2011, inculpatul Visu Radu-Dimitrie, în calitate de comisar în cadrul Gărzii Financiare Vaslui, a primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale din Vaslui un folos material constând în achitarea sumei de 989,02 lei reprezentând contravaloarea materialelor de construcţie achiziţionate de inculpat şi folosite la construirea unei case aflate în proprietatea sa. Materialele de construcţie au fost achitate de către persoana respectivă cu toate că între aceasta şi inculpat nu exista nicio o obligaţie decurgând din vreun contract sau de orice altă natură. Aceste foloase au fost primite în condiţiile în care, în cursul anilor 2010 şi 2011, inculpatul Visu Radu-Dimitrie, în virtutea funcţiei sale de comisar la Garda Financiară Vaslui a efectuat mai multe controale la firma persoanei care a plătit materialele şi a aplicat sancţiuni contravenţionale orientate către minimul prevăzut în lege.
De asemenea, în cursul lunii ianuarie 2012, pentru a avea totuşi documente justificative pentru achiziţiile efectuate în scopul construirii casei sale, inculpatul i-a solicitat aceleiaşi persoane să emită în fals, în numele firmei sale, o factură fiscală şi o chitanţă în care să consemneze în mod eronat că achitat către această firmă suma de 2.500 lei reprezentând contravaloarea materialelor de construcţii şi a manoperei pentru lucrări.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vaslui.

>> sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti