Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Lunga vreme a neputintei
28.06.2012 | Daniela PANIOGLU

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

În copilărie, bunica mi-a spus că s-au făcut comunişti toţi puturoşii satului. Atunci, neisprăviţii au început o nouă orânduire, cocoţaţi, sfidător, pe munca altora, pe care au batjocorit-o. Incultura, răutatea şi minciuna au devenit criterii existenţiale. Eu însămi, născută în epoca lor, mi-am dat seama, treptat, că nimic nu poate fi mai periculos decât puterea de a dispune aflată în mâna prostului. În această bestialitate, mulţi au pierit, ca şi cum nici măcar n-ar fi existat vreodată pe suprafaţa pământului, alţii au suferit întreaga viaţă, iar acum sunt sleiţi şi resemnaţi, aşa cum s-a vrut decenii de-a rândul.

Prea multe schimbări nu s-au întâmplat. Magistraţilor le este aproape imposibil să vorbească sincer şi deschis propriului popor. Sancţiunile disciplinare, în noua reglementare, au pedepsit magistratura cu întoarcerea în Evul Mediu. Justiţia a fost legată nu numai la ochi, ci şi la gură. Această modificare legislativă constituie una dintre cele mai grave atingeri adusă independenţei justiţiei. Un magistrat timorat, aflat sub ghilotina cercetării disciplinare atunci când îşi exprimă propriile convingeri, nu poate fi niciodată independent. Discursul lui cenzurat nu poate fi decât o minciună. În acest mod, magistratura a fost, cu brutalitate, înfrântă, aşa cum, de altfel, s-a urmărit. Nimeni nu a protestat.

În dorinţa mea de a mă exprima, nu atât de liber pe cât mi-aş fi dorit, am scris câteva articole, pe care le-am publicat cu mare dificultate. Atunci m-am lovit, pe lângă alte limitări inadmisibile într-un stat care se vrea democratic, de cenzura politică. Şi nu spusesem mai nimic. Într-un final, au apărut reacţiile. După cum bine ştiam, a început o nouă cercetare disciplinară împotriva mea şi, în acelaşi timp, au apărut gazetarii aceia anonimi, curajoşi şi serioşi, care au început să discute problemele din justiţie. Printre nuduri şi bârfe, ei au găsit povestea statutului meu de chiriaş. Nu mai era nevoie. Ştiam, de mult, că este vremea neputinţei agresive. Ea a distrus nu numai profesii, vieţi, societăţi, dar a trasat, în mod tragic, istoria noastră. Istoria neputinţei de a construi prin propriile forţe şi de a te căţăra peste munca altuia, scuipând.

Ei nu cunosc, însă, faptul că degetul lor tocit îndreptat către mine, pentru ca masele neştiutoare şi credule să se năpustească asupra mea, după metoda bine-cunoscută, nu face decât să mă onoreze. Un arătat cu degetul al acestei ţări a spus, cândva: mai bine victimă, decât călău.

Daniela PANIOGLU
judecător, Curtea de Apel Bucureşti

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti