Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
 1 comentariu

Interviu Lavinia Rus. Cel mai bun viitor procuror – promotia 2012


29 iunie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Va multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Sunteti cea mai buna dintre procurorii promotiei 2012. Felicitari!

Lavinia Rus: Multumesc, dar asa cum am mai spus, concluzia „cea mai buna” trebuie nuantata, majoritatea auditorilor din aceasta promotie puteau fi in locul meu.

Alina Matei: De ce ati ales sa devenit procuror? Ca structura, va simtiti apropiata de aceasta profesie?

Lavinia Rus: Asa am simtit, a fost o „atractie” reciproca. Modul in care sunt construita, cum simt, cum percep lucrurile la momentul de fata ma recomanda pentru aceasta profesie. Timpul si tot ceea ce voi realiza in activitatea profesionala vor arata daca am luat decizia corecta. In acest moment nu am niciun dubiu cu privire la faptul ca decizia mea este cea mai buna.

Alina Matei: Cum au fost cei doi ani petrecuti la scoala de magistrati? Ce v-a impresionat in mod deosebit?

Lavinia Rus: Pot spune ca perioada petrecuta in cadrul Institutului National al Magistraturii  a fost asemenea unui drum initiatic. Nu doar raportat la partea privind aprofundarea cunostintelor teoretice si practice ci, mai ales, la provocarile care m-au ajutat sa-mi pun in valoare personalitatea conturata in timp, sa-mi folosesc calitatile si sa depasesc obstacolele ivite.

Cel mai mult m-a impresionat maniera in care colegii mei, si nu numai, m-au sustinut si mi-au fost alaturi in acesti doi ani precum si parerea lor in legatura cu mine.

Alina Matei: Cat de aplicat a fost ceea ce ati invatat la Institut?

Lavinia Rus: Doar in cel de-al doilea an de studiu am reusit cu adevarat sa iau contact cu profesia de procuror. Pe aceasta cale, vreau sa multumesc colegilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara pentru ca au avut rabdare cu mine. Una peste alta, primul an de studiu in care am dobandit atitudinea specifica profesiei de la formatorii care activeaza in cadrul Institutului impreuna cu practica din anul II au pus bazele pentru perioada de stagiu care va urma.

Alina Matei: Codul penal si Codul de procedura penala sunt aproape gata de a fi schimbate. Nici Codul civil nu mai e acelasi dupa care ati invatat cand ati intrat la Institut. Felurite legi se modifica si vor mai suporta modificari. Nu e dificil?

Lavinia Rus: Nu este usor dar nici nu pot spune ca e o chestiune care sa nu poata fi tinuta sub control. Suntem in primul rand juristi ceea ce presupune capacitate de asimilare permanenta. Realitatile sociale se schimba cu repeziciune, dreptul trebuie sa fie „viu” tocmai pentru a raspunde tuturor acestor schimbari. Este adevarat ca modificarile legislative pot provoca interpretari neunitare si pot ingreuna uneori activitatea profesionala, dar ce putem face? Trebuie sa actionam in loc sa ne  plangem. Intrarea in vigoare a noilor coduri este un moment pe care unii juristi nu l-au trait, desi ar fi dorit.

Alina Matei: Formatorul preferat si materia preferata, va rog.

Lavinia Rus: Mai simplu era sa spun ce formator nu a empatizat cu mine. Referitor la formatorul preferat pot spune ca am avut onoarea sa cunosc adevarati profesionisti. Trebuie sa-l mentionez pe domnul profesor Gabriel Boroi si pe care ma bucur ca l-am cunoscut, modestia aratata de dansul este dezarmanta pentru orice tanar pe cale „sa-si piarda capul”. Cuvinte de apreciere merita si doamna Monica Serbanescu,  doamna Andreea Uzlau, domnul Viorel Voineag, domnul Benke Caroly, domnul Mihail Udroiu, la fiecare dintre acesti formatori am regasit calitati minunate.

Nu pot sa nu mentionez ca, desi dreptul penal este aproape de sufletul meu, si dreptul civil, dreptul privat in general, ma pasioneaza. Colegii mei stiu ca materia preferata, poate in mod surprinzator, a fost dreptul comercial. Seminariile de drept comercial erau deosebite.

Alina Matei: Cum vedeti cariera dumneavoastra?

Lavinia Rus: Important e ca o vad! Sunt un angajat intr-un serviciu public, prin urmare, munca multa si timpul le va aseza pe toate. Cel mai mult imi doresc sa nu fiu calificata drept ignoranta si sa devin un profesionist. Dupa aceea ne mai gandim si la glorie.

Alina Matei: Cu ce ganduri plecati de la Institut? Ce asteptari aveti de la unitatea de parchet unde o sa mergeti?

Lavinia Rus:  Sunt fericita ca ma intorc acasa la scumpul meu baietel, Rares-Andrei, pentru a petrece mai mult timp impreuna.

Asteptarile cred ca le are unitatea de parchet de la mine. In schimb, eu am asteptari de la mine si cine ma cunoaste stie ca nu spun vorbe in vant. Eu sunt cel mai mare critic al meu.

Alina Matei: Va multumim pentru timpul dumneavoastra si va dorim mult succes.

Lavinia Rus: Multumesc si eu si mult succes tuturor colegilor mei in noua etapa a carierei lor.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii