« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti

CEDO. Condamnari impotriva Romaniei – 26 iunie 2012
29.06.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 26 iunie 2012 hotărârea în cazul Găitănaru vs. România.

Reclamantul, domnul Octavian Găitănaru, a fost reprezentat de către I. Bratu, avocat în cadrul Baroului Focşani. În timp ce era director al departamentului de achiziții publice Focșani, domnul Octavian Găitănaru, a fost acuzat că a săvârșit infracțiunile de luare de mită, fals și uz de fals . La data de 21 aprilie 2004 a fost achitat cu privire la infracțiunea de luare de mită, însă a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals și uz de fals. După ce în apel instanța a menținut aceeași decizie ca și instanța de fond, Înalta Curte de Casație și Justiție a reexaminat cauza și a anulat decizia de achitare.

În acest sens, reclamantul a pretins că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, invocând faptul că situația sa s-a înrăutățit.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând 3000 Euro despăgubiri morale și 850 Euro cheltuieli de judecată.

>> Hotărâre

***

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 26 iunie 2012 hotărârea în cazul Chisălău vs. România

Reclamantul, domnul Gheorghe Petrea Chisălău, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de viol, fiind încarcerat în diverse penitenciare. Astfel, reclamantul, s-a plâns de faptul că i-au fost aplicate rele tratamente în perioada cât a fost încarcerat în Penitenciarul Bacău, dar și de condițiile precare din Penitenciarul Baia Mare .

În acest sens, Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 3 (Interzicerea torturii) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, neacordând nicio despăgubire, întrucât reclamantul nu a depus nicio cerere de despăgubire echitabilă.

>> Hotărâre

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni/categorii: CEDO

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD