Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

De Ziua Justitiei, vrem pastrarea MCV
01.07.2012 | Horatius DUMBRAVĂ, Horațius DUMBRAVĂ, Alexandru ȘERBAN, Adrian NEACȘU, Cristi DĂNILEȚ

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Ziua justiţiei ar trebui să fie un moment deosebit pentru cei care înfăptuiesc sau concură la înfăptuirea actului de justiţie. Cu regret spunem că ziua de 1 iulie nu găseşte azi justiţia din România în cele mai faste zile ale sale.

În ultimul an, justiţia s-a dovedit în mod cert pilon stabil al democraţiei româneşti. Ea a reuşit ca şi în ultimul an, marcat de dispute politice ce obturează realele probleme cu care se confruntă societatea românească, să se păstreze independentă.

Tocmai de aceea vrem să semnalăm gravele atentate la adresa justiţiei, menite – dacă vor avea succes – să submineze însuşi statul de drept:

  • încercări de intimidare a unor magistraţi sau încercarea de influenţare a actului de justiţie, aşa cum a stabilit recent Plenul CSM;
  • atac la autoritatea instanţei supreme;
  • decredibilizarea voită a sistemului de justiţie;
  • ignorarea hotărârilor judecătoreşti definitive, nepunerea lor în executarea sau combaterea lor prin intermediul mass-media în vederea slăbirii încrederii populaţiei în actul de justiţie.

Independenţa justiţiei este câştigul cel mai important al ultimilor 20 de ani şi este o valoare ireversibilă. Tocmai de aceea încurajăm judecătorii şi procurorii să continue, fără să ţină seama de presiunile foarte mari ce se exercită acum asupra justiţiei, să nu abdice de la obligaţia esenţială înscrisă în art. 7 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor: magistraţii au îndatorirea să promoveze supremaţia legii, statul de drept şi să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Încurajăm de asemenea instanţele şi parchetele să se alăture, inclusiv prin formele lor de autoreprezentare, adunările generale, eforturilor Consiliului Superior al Magistraturii de rezistenţă şi respingere a oricărei forme de subminare a autorităţii judecătoreşti.

Faţă de presiunile foarte mari asupra justiţiei şi de riscurile actuale la adresa valorilor fundamentale ale statului de drept, credem că cea mai importantă garanţie pentru prezervarea independenţei justiţiei este azi menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare instituit în comun de Comisia Europeană şi statul român.

Ţinem să felicităm pe toţi colegii judecători şi procurori, întreg personalul ce activează în justiţia română cu prilejul zilei justiţiei, pentru curajul lor şi pentru determinarea lor în a-şi îndeplini îndatoririle constituţionale şi legale în chiar condiţiile dificile cu care se confruntă justiţia.

jud. Horaţius DUMBRAVĂ, jud. Alexandru ȘERBAN, jud. Adrian NEACȘU, jud. Cristi DĂNILEȚ
membri CSM

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti