Reglementarea legala a casatoriei pe vapor
2 iulie 2012 | Simona CIMPOCAAstăzi, partenerii unui cuplu care urmează să se căsătorească au la dispoziţie nenumărate variante în ce priveşte sărbătorirea marelui eveniment. Nu putem spune acelaşi lucru însă şi în privinţa locului de încheiere a căsătoriei, fiind cunoscut faptul că legea prevede locuri special amenajate în acest sens. Deşi există propunerea ca, pe viitor, căsătoria civilă să poată fi oficiată, la cerere, în alte locaţii decât la primărie, deocamdată tinerii entuziaşti nu-şi pot vedea visul cu ochii. De aceea, ei sunt constrânşi încă să aleagă fie primăria (sau casa de căsătorii), fie, într-un caz mult mai fericit, o navă sub pavilion românesc. Multe fete pot spune: „un vis împlinit!”
Deşi Noul cod civil nu reglementează încheierea căsătoriei pe un vas, Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă susţine această variantă. Astfel, din art. 7 alin. (2), aflăm că „în cazul în care căsătoria are loc pe o navă, în timpul unei călătorii în afara apelor teritoriale române, evenimentul se înregistrează în jurnalul de bord de către comandantul navei”. Pentru că este imperios necesar să existe o persoană care să poată încheia căsătoria, în acest caz înţelegem că ea va fi reprezentată de comandantul navei, învestit să oficieze o căsătorie pe vas, întocmai ca un primar, având funcţia de ofiţer de stare civilă. Deşi comandantul navei poate încheia căsătoria, el nu poate elibera actul de stare civilă. Ceea ce intră în atribuţia lui este înregistrarea evenimentului în jurnalul de bord şi eliberarea, persoanelor vizate, a unei dovezi cu privire la înregistrarea făcută. La sosirea în port, comandantul înaintează prin căpitania portului un extras de pe jurnalul de bord, serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, care va întocmi actul de stare civilă.
Procedura nu ar părea cu mult mai dificilă decât în cazul oficierii căsătoriei la sediul primăriei, drept pentru care ar putea fi la îndemâna multor cupluri această formă de celebrare. Totuşi, nu auzim ştiri în fiecare zi despre un astfel de eveniment. Poate nu suntem pregătiţi suficient să ne sustragem de la obişnuinţă, poate nu există multe persoane dornice de noutate sau poate, pur şi simplu, ne place în stil clasic.
Simona CIMPOCA
student, Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept
intern Societatea de Ştiinţe Juridice
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |