Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Alina Nicoleta Ghica: mesajul de Ziua Justitiei
02.07.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii duminica, 1 iulie 2012, mesajul jud. Alina Nicoleta Ghica, presedintele CSM, adresat magistratilor, personalului auxiliar si conex de la instante si parchete cu prilejul Zilei Justitiei:

„În spiritul unei normalităţi pe care ne-o dorim cu toţii, sărbătorim la data de 1 iulie, potrivit unei frumoase tradiţii, Ziua dedicată tuturor celor care ne desfăşurăm activitatea în domeniul Justiţiei, domeniu fundamental al statului de drept, prin care societatea îşi exercită capacitatea de a-şi apăra valorile umane care ne definesc existenţa.

Anul 2012  a fost şi va fi deosebit de dens, va presupune şi în continuare o activitate intensă în vederea susţinerii proceselor de reformă care au drept obiectiv apropierea Justiţiei române de nivelul justiţiei din statele europene. Acest obiectiv este intrinsec legat de nevoia reală şi acută a societăţii româneşti de o justiţie eficientă, predictibilă şi de necontestat.

Provocările momentului sunt unele majore: intrarea în vigoare a noilor coduri, modificări şi proiecte de modificare a legilor justiţiei, aglomerări fără precedent în instanţe, desfiinţări şi reorganizări de instanţe, bugete şi resurse umane insuficiente, clasamente internaţionale şi sondaje a căror rezultate plasează justiţia română într-un registru redus de credibilitate, decizii ale instanţelor cu impact emoţional în zona politicului şi a întregii societăţii, atacuri publice pe care, mulţi dintre noi, le ştim nemeritate şi le resimţim ca o umilire nedreaptă.

De aceea, mesajul meu de astăzi este – dincolo de orice diversiuni, tendinţe sau scenarii – unul de respect şi apreciere faţă de întreg corpul de magistraţi din România;  avocaţi, notari, consilieri juridici şi personal auxiliar din instanţe şi parchete; încredere şi respect faţă de celelalte autorităţi ale statului; respect şi responsabilitate faţă de societate şi cetăţeni şi încredere în valorile statului de drept şi a celor fundamental umane.

Refuz să cred că societatea românească a secolului XXI poate devia  sau poate face abstracţie de principii, de lege şi moralitate, de decenţă şi discernământ. Cred cu tărie în perenitatea valorilor democratice şi în progres, în potenţialul de maturizare şi responsabilizare a clasei politice, în capacitatea de reformare a autorităţilor statului şi în forţa justiţiei române.

Doresc să mulţumesc şi să felicit corpul magistraţilor şi întreg personalul din cadrul instanţelor şi parchetelor pentru responsabilitatea şi  demnitatea cu care au înţeles să îşi slujească nobila profesie. Totodată, mulţumesc şi felicit celelalte profesii juridice – avocaţi, consilieri juridici, notari publici, executori judecătoreşti, mediatori – pentru implicarea activă şi constantă în desfăşurarea actului de justiţie. Am convingerea că, prin  contribuţia fiecărei componente a sistemului judiciar, justiţia românească se va alinia standardelor europene şi va aduce în conştiinţa societăţii certitudinea că aceasta funcţionează în slujba cetăţenilor!

Judecător ALINA NICOLETA GHICA
PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti