Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

AMR si APR: niciunul din angajamentele pe care membrii CSM si le-au luat la inceput de mandat nu s-au respectat


3 iulie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania au dat publicitatii luni, 2 iulie 2012, urmatorul comunicat:

„Asociaţia Magistraţilor din România şi Consiliul Director al Asociaţiei Procurorilor din România au luat cunoştinţă cu consternare de poziţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii exprimată în Comunicatul din 26 iunie 2012.

După ce informează opinia publică despre hotărârea de a sesiza Uniunea Naţională a Barourilor din România pentru a atrage atenţia avocaţilor asupra conduitei acestora, în comunicatul respectiv se menţionează:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii cere Avocatului Poporului, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România responsabilitate instituţională, profesională şi nu în ultimul rând civică în actele şi acţiunile promovate instituţional şi prin reprezentanţi, consideră inadmisibile şi reprobabile atitudinile manifestate de aceste instituţii de a prelua apărări din cadrul unui proces aflat pe rol şi de a comunica, în mod public, adrese către Consiliul Superior al Magistraturii prin care solicită răspuns la chestiuni în care este investită doar instanţa de judecată”.

În fapt, la 15 iunie 2012 Asociaţia Procurorilor din România s-a adresat, cu deferență, fiecărui membru al Consiliului Superior al Magistraturii printr-o scrisoare personală, şi nu în mod public cum tendenţios se reţine în comunicat, prin care îi informa că a aflat din presă că există judecători şi procurori care nu sunt numiţi prin decret prezidenţial, că aceste discuţii afectează imaginea justiţiei şi că revine Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei şi unică autoritate în competenţa căreia intră cariera magistratului să analizeze informaţia în condiţii de transparenţă şi să ia măsuri legale.

Nici vorbă  „de a comunica în mod public” adică de a face presiuni publice asupra Consiliului Superior al Magistraturii.

Nu s-a vorbit nimic de instanțe și cauzele aflate pe rolul acestora, Asociația Procurorilor din România evitând în mod constant să facă referiri la cauzele aflate în curs de urmărire penală și judecată.

Dar ce legătură au cauzele aflate pe rolul instanței cu faptul dacă domnul judecător  Nicolae Horațius Dumbravă, spre exemplu, are sau nu are decret prezidențial de numire în funcție?

Asociația Procurorilor din România a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să exprime un punct de vedere clar cu privire la acest aspect. Instanțele pot da o decizie de speță, pot respinge o excepție, dar problemele de principiu privind cariera magistratului se rezolvă de Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca aceste decizii să fie atacate, în condițiile legii, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Am afirmat și afirmăm în continuare că neimplicarea sau implicarea selectivă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în probleme ce afectează grav independența justiției poate duce la pierderea acestei independențe.

Independența justiției nu este un scop în sine ci o necesitate, o condiție esențială a bunei funcționări a acesteia.

Dacă Consiliul Superior al Magistraturii nu veghează ca independența magistraților să fie afectată exclusiv bunei funcționări a justiției, această independență se va pierde iremediabil.

Își asumă membrii Consiliului Superior al Magistraturii această răspundere?

Vor fi de acord să-și facă mâine mea culpa și să-și dea demisiile din funcțiile ocupate dacă forurile europene vor dezavua această poziție privind numirea în funcție a magistraților?

Asociația Procurorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România au prin statut  obligația de a contribui la o mai bună imagine a justiției și aceasta nu o pot face decât prin exprimarea unor opinii în mass-media.

Dorește Consiliul Superior al Magistraturii să închidă gura asociațiilor profesionale care au propulsat în acest for pe cei mai mulți membri ai acestuia?

Oare ce opinie ar avea Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare dacă am informa-o cu privire la aceste aspecte?

Niciunul din angajamentele pe care membrii Consiliului Superior al Magistraturii și le-au luat la început de mandat nu s-au respectat și continuarea acestui mod de lucru pune în discuție utilitatea acestei instituții.

Asociatia Magistraţilor din România şi Asociația Procurorilor din România își rezervă dreptul de a convoca o conferință națională a asociațiilor profesionale cu invitarea membrilor Rețelei  Europene a Consiliilor Judiciare pentru a discuta o reformă a Consiliului Superior al Magistraturii.

Presedinte AMR
conf. univ dr. Dan Spanu

Presedinte APR
conf. univ. dr. Constantin Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii