Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
 1 comentariu

Interviu Andrei Viorel Iugan. Cel mai bun viitor judecator – promotia 2012


3 iulie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Va multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Sunteti cel mai bun dintre judecatorii promotiei 2012. Felicitari!

Andrei Viorel Iugan: În primul rând aș dori să vă mulțumesc pentru felicitări și pentru ocazia acordată, chiar este o onoare pentru mine. Cel mai bun? E prea mult spus. Privind clasamentul final, veți observa că diferențele între noi, auditorii, sunt extrem de mici. La INM toți suntem cei mai buni. Cred că în final, la examenul de absolvire diferența a făcut-o  capacitatea de concentrare,  ambiția, calmul și de ce să nu recunosc… norocul. Foarte ușor putea să fie altcineva în locul meu.

Alina Matei: Ati ales sa fiti magistrat. De ce judecator si nu procuror? Sau de ce nu avocat sau executor judecatoresc?

Andrei Viorel Iugan: Îmi amintesc că la admitere, la interviu aceeasi întrebare mi-a fost adresata de catre comisie. Atunci am răspuns procuror. Pe parcursul Institutului mi-am schimbat opinia. Am realizat că profesia de judecător îmi va acorda mult mai multe posibilități de dezvoltare profesională. Mă voi confrunta cu mult mai multe situații concrete. În plus voi lua contact cu cele mai multe ramuri ale dreptului. Ca procuror, principalele ramuri de drept cu care m-aș întâlni sunt Dreptul Penal și Dreptul Procesual Penal. Este adevărat că și la judecători există o anumită specializare, dar mă așteaptă o carieră lungă, iar posibilitățile de a evolua, de a cunoaște cât mai multe lucruri vor fi numeroase.

Consider ca profesia de avocat nu ma defineste deoarece, in acest caz, ar trebui sa sustin interesele clientului, indiferent de parerile personale. Chiar nu știu dacă m-aș putea obișnui cu această idee.

Nu mă simt atras nici de profesia de executor judecătoresc. Mi s-ar părea că desfășor o activitate formală. Nu cred că aș reuși să iau contact cu justițiabilul în adevăratul sens al cuvântului, să cunosc problemele acestuia.

Alina Matei: Cum au fost cei doi ani petrecuti la scoala de magistrati? Ce v-a impresionat in mod deosebit?

Andrei Viorel Iugan: Au fost doi ani de neuitat. Îmi voi aminti mai ales de primul an. M-am simțit minunat în cadrul grupei a-II-a de la INM, și pe această cale aș dori să le mulțumesc atât colegilor cât și  formatorilor pentru atmosfera creata. Nu a fost genul de clasă în care toată lumea să învețe, ci știam cu toții când puteam să ne distrăm, să ieșim în club, și când e momentul în care trebuie să punem mâna pe carte… Formatorii au stiut sa impuna un anumit ritm, sa ne atraga atentia asupra lucrurilor esentiale. În anul II pot spune că mi-am dat seama cu adevărat ce se întâmplă în cadrul unei instanțe judecătorești. Cele opt luni petrecute în practică la Judecătoria Sectorului 5 mi-au confirmat faptul că am luat cu adevărat decizia cea mai bună.

Alina Matei: Cand ati intrat la Institut era in vigoare un alt Cod civil. Veti judeca dupa noul Cod civil. “Tranzitia” a fost usoara?

Andrei Viorel Iugan: Mai complicat este că cel mai probabil va trebui să soluționez unele litigii pe baza prevederilor Vechiului Cod Civil iar altele conform Noului Cod. Actele și faptele juridice săvârșite înainte de 1 octombrie 2011 vor rămâne în continuare supuse dispozițiilor Vechiului Cod Civil. Este deosebit de greu să te obișnuiești din mers cu alte norme, alte  instituții, alte reguli. Cu toate acestea trebuie să recunosc că în anumite situații Noul Cod Civil nu a modificat o anumită situație ci pur și simplu a clarificat-o. Iar asta, pentru noi toți, judecători, avocați, justițiabili e cel mai important. Adoptarea Noului Cod Civil constituia o necesitate, iar dificultățile cu care se vor confrunta judecătorii la început reprezintă un sacrificiu necesar. Cel mai important este faptul că multe lucruri controversate s-au lămurit.

Dificilă va fi și tranziția care se va produce odata cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă. O bună perioadă de timp este posibil ca la multe instanțe în cadrul aceleiași ședințe de judecată unele cauze să fie soluționate după Vechiul Cod de Procedură și altele după Noul Cod.

Cu toate acestea sper ca atunci când ne vom întâni peste câțiva ani să putem concluziona că atât eu cât și colegii mei am trecut cu brio de această perioadă de tranziție. Va fi o misiune dificilă, dar la urma urmei pentru asta ne-am pregătit. Știam cu toții ce ne așteaptă.

Alina Matei: Nu este un pic impovarator ca la nici 25 de ani sa decizi asupra bunurilor oamenilor, destinelor si vietilor lor?

Andrei Viorel Iugan: Probabil că orice persoană v-ar răspunde cu da. Mie însă nu-mi plac generalizările. Depinde foarte mult de fiecare persoană în parte. Consider că nu varsta biologică oferă unui om capacitatea de a lua decizii importante, ci maturitatea si responsabilitatea de care da dovada. Este posibil, de exemplu, ca o persoană de 40 ani să nu facă față acestei sarcini. Cred că atât timp cât poți să faci abstracție de vârsta pe care o ai, și esti interesat în primul rând de problemele oamenilor, de aplicarea legii, nu începi să te crezi Dumnezeu pe Pământ și reușești să nu uiți care este sarcina unui judecător, nu pot exista probleme.

Alina Matei: V-ar placea sa deveniti judecator la Inalta Curte? Credeti ca exista diferente intre judecatorii de la celelalte instante si judecatorii supremi?

Andrei Viorel Iugan: A deveni judecător la Înalta Curte reprezintă apogeul carierei fiecărui judecător. Dar sunt conștient ca e un drum imens până acolo. Ar fi onoarea pentru mine dar în același timp o provocare.

Dacă există diferențe între judecătorii de la celelalte instanțe și judecătorii supremi? La urma urmei și judecătorii de la instanța supremă sunt oameni. Cu toate acestea, experiența lor profesională îi face să reprezinte vârful sistemului judiciar.

Alina Matei: Formatorul preferat si materia preferata, va rog.

Andrei Viorel Iugan: Mi-este greu sa aleg o singura materie. Cred ca Drept Penal, materie pe care în cadrul Institutului am studiat-o cu doamna Iuliana Nedelcu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Preferința pentru această materie se datorează probabil faptului că am absolvit Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, unde s-a pus un accent deosebit pe studiul Dreptului Penal.

Doamna procuror Iuliana Nedelcu crea o atmosfera deosebita la ore, puteam vorbi liber, fiecare exprimându-și opinia. De asemenea mereu insista asupra chestiunilor controversate sau mai puțin întâlnite, iar în cadrul unui seminar reușeam să facem extrem de multe spețe.

Alina Matei: Cu ce ganduri plecati de la Institut? Ce asteptari aveti de la instanta unde o sa mergeti?

Andrei Viorel Iugan: Primul sentiment pe care îl trăiesc la auzul acestei întrebări îl constituie regretul. În secunda următoare îmi dau seama însă că trebuie să merg mai departe. Cei doi ani petrecuți în cadrul Institutului au reprezentat o perioadă pregătitoare pentru adevărata sarcină. Din data de 2 iulie îmi voi începe activitatea. Pot spune că aștept cu nerăbdare, cu încredere, dar în același  timp cu o oarecare teamă. La urma urmei orice nou început e deosebit de greu. Am ales Judecătoria Sectorului 5 București. Sper că mă voi înțelege foarte bine cu colegii din cadrul aceste instanțe și sper că mă vor ajuta, având în vedere lipsa mea de experientă.

Alina Matei: Va multumim pentru timpul dumneavoastra si va dorim mult succes.

Andrei Viorel Iugan: Și eu vă mulțumesc pentru călduroasele urări și pentru ocazia acordată. Sper că atunci când ne vom revedea voi putea spune că am reușit să îndeplinesc măcar o parte din obiectivele pe care le-am expus.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii