Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Consecintele nerespectarii termenului de comunicare a deciziei de impunere fiscala


6 iulie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că încălcarea de către organul fiscal a termenului de comunicare a deciziei de impunere fiscală (de 7 zile de la data finalizării raportului de inspecţie fiscală) nu reprezintă un motiv de nulitate absolută, care să poată fi invocat în lipsa oricărei vătămări, întrucât nu este enumerat printre motivele de nulitate absolută reglementate de art. 46, cu raportare la art. 43 din Codul de procedură fiscală. Prin urmare, rezultă că nerespectarea acestui termen poate atrage doar nulitatea virtuală a actului administrativ fiscal, care poate surveni numai în cazul producerii unei vătămări contribuabilului vizat. Or, în speţă, societatea reclamantă nu a probat existenţa vreunei vătămări cauzate de necomunicarea deciziei de impunere în termenul prevăzut de lege, şi nici nu a invocat o astfel de vătămare, astfel ca recursul a fost respins ca nefondat. (Decizia nr. 497 din 2 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie având ca obiect anulare decizie de impunere fiscală)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro