Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Ce rost au juriștii pe lumea asta…
06.07.2012 | Andrei SĂVESCU

Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Cea mai simplă și cea mai grea modalitate de a conduce lucrurile este să conduci oamenii. Fiecare om vrea să facă doar ceea ce vrea, bineînțeles, firesc. Însă, din păcate, societatea nu poate funcționa dacă fiecare om face exact ceea ce vrea. Pentru ca societatea să funcționeze este nevoie de o acțiune concertată a oamenilor, adică este nevoie ca mai mulți oameni să realizeze ceea ce un singur om vrea. Oamenii trebuie să fie conduși.

Dar oamenii nu vor să fie conduși decât dacă obțin astfel avantaje personale suficient de importante sau daca evită în acest fel pericole suficient de înfricoșătoare. Cât de acceptabil este să fie conduși este o chestiune foarte diferită de la un om la altul.

Cea mai simplă și cea mai grea modalitate de a conduce oamenii este să alegi oameni care nu au nevoie să fie conduși, pentru că dezideratele lor sunt în deplină compatibilitate cu cele ale conducătorului. Această situație este însă o iluzie, din pricina diferenței de complexitate a dezideratelor și din pricina dinamismului permanent al dezideratelor.

Managementul de la om la om este foarte costisitor, pentru că necesită efort permanent și aptitudini de management din partea conducătorului. Este de fapt imposibil, la nivelul societății. La nivelul societății există un deficit imanent de management. Managementul este posibil și rentabil doar în zone limitate și pe perioade limitate.

Imanența deficitului de management este motivul pentru care societatea oamenilor nu poate funcționa fără legi. În grupuri mici nu este nevoie de legi, managementul se poate face de la om la om, însă în societatea omenească, care grupează un număr foarte mare de oameni, este nevoie de legi. Legile se așează ca o țesătură care acoperă comportamentul tuturor oamenilor, a căror mișcare este impulsionată/limitată.

Legile, care instituie reguli de comportament, reduc necesitățile de management. Ele au același efect ca managementul, adică direcționează acțiunile oamenilor. Legile diminuează necesarul de manageri. Aplicarea legilor se realizează printr-un aparat administrativ și judiciar care funcționează cu schemă de personal în care este mic numărul de posturi pentru care este necesar un nivel de competență în materie de management.

Legile sunt expresia unui deficit de management. Legile sunt cu atât mai bune cu cât reușesc mai bine să suplinească deficitul de management. Rolul juriștilor este ca legile – cureaua de transmisie între voința decidenților și acțiunea oamenilor – să funcționeze bine.

Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
Coord. JURIDICE.ro


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.