Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALS
 
 
Opinii
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj şi Timiş. 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Ce rost au juriștii pe lumea asta…

06.07.2012 | Andrei SĂVESCU

Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Cea mai simplă și cea mai grea modalitate de a conduce lucrurile este să conduci oamenii. Fiecare om vrea să facă doar ceea ce vrea, bineînțeles, firesc. Însă, din păcate, societatea nu poate funcționa dacă fiecare om face exact ceea ce vrea. Pentru ca societatea să funcționeze este nevoie de o acțiune concertată a oamenilor, adică este nevoie ca mai mulți oameni să realizeze ceea ce un singur om vrea. Oamenii trebuie să fie conduși.

Dar oamenii nu vor să fie conduși decât dacă obțin astfel avantaje personale suficient de importante sau daca evită în acest fel pericole suficient de înfricoșătare. Cât de acceptabil este să fie conduși este o chestiune foarte diferită de la un om la altul.

Cea mai simplă și cea mai grea modalitate de a conduce oamenii este să alegi oameni care nu au nevoie să fie conduși, pentru că dezideratele lor sunt în deplină compatibilitate cu cele ale conducătorului. Această situație este însă o iluzie, din pricina diferenței de complexitate a dezideratelor și din pricina dinamismului permanent al dezideratelor.

Managementul de la om la om este foarte costisitor, pentru că necesită efort permanent și aptitudini de management din partea conducătorului. Este de fapt imposibil, la nivelul societății. La nivelul societății există un deficit imanent de management. Managementul este posibil și rentabil doar în zone limitate și pe perioade limitate.

Imanența deficitului de management este motivul pentru care societatea oamenilor nu poate funcționa fără legi. În grupuri mici nu este nevoie de legi, managementul se poate face de la om la om, însă în societatea omenească, care grupează un număr foarte mare de oameni, este nevoie de legi. Legile se așează ca o țesătură care acoperă comportamentul tuturor oamenilor, a căror mișcare este impulsionată/limitată.

Legile, care instituie reguli de comportament, reduc necesitățile de management. Ele au același efect ca managementul, adică direcționează acțiunile oamenilor. Legile diminuează necesarul de manageri. Aplicarea legilor se realizează printr-un aparat administrativ și judiciar care funcționează cu schemă de personal în care este mic numărul de posturi pentru care este necesar un nivel de competență în materie de management.

Legile sunt expresia unui deficit de management. Legile sunt cu atât mai bune cu cât reușesc mai bine să suplinească deficitul de management. Rolul juriștilor este ca legile – cureaua de transmisie între voința decidenților și acțiunea oamenilor – să funcționeze bine.

Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SAVESCU & ASOCIATII
Coord. JURIDICE.ro


Aflaţi mai mult despre , , ,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan