Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor

Cerere de reexaminare ref. modificarea OG cu privire la asociatii si fundatii
09.07.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri, 6 iulie 2012, Parlamentului României cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Redăm textul integral al cererii:

„Bucureşti, 6 iulie 2012

Domnului George Crin Laurenţiu ANTONESCU
Preşedintele Senatului

În temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru modificarea şi completarea
Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii

Motivele cererii sunt următoarele:

1. Prin alineatul (3¹) al Art. 7 din Legea nr. 26/2000 se stipulează că este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice. Printre exemplele de sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze această confuzie, noua lege introduce următoarele: „poliţie”, „jandarmerie”, „protecţia consumatorilor”.
Totodată, legea trimisă la promulgare precizează la alin. (3²) că pentru înscrierea unei asociaţii folosind în denumirea sa cuvântul „academie” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.
Mai mult, la alin. (3³) se prevede că se interzice ca denumirea asociaţiei să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale constituite în baza legii şi care funcţionează în acord cu aceasta, cum ar fi: „Barou”, „Cameră”, „Uniune”, „Institut”, „Consiliu”, precum şi altele asemenea. Aceste interdicţii se aplică în mod corespunzător şi la federaţii.
La Art. II al legii aflate la promulgare se stipulează că asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile legal constituite la data intrării în vigoare a prezentei legi au obligaţia ca în 6 luni să-şi modifice denumirea astfel încât să fie în acord cu noile prevederi.

2. Considerăm că nu este oportună o asemenea reglementare, fiind de natură să aducă atingere securităţii juridice prin obligaţia, prevăzuta la Art. II, de a efectua modificarea denumirii asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor deja înfiinţate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, astfel încât să fie în acord cu noile interdicţii. Apreciem că asociaţiile şi fundaţiile care există şi sunt parte a societăţii civile româneşti, prin această modificare, vor suferi prejudicii din cauza confuziei care se va crea cu privire la noua lor denumire, iar posibila redenumire nu ar mai avea acelaşi impact şi efect prin acţiunile pe care le desfăşoară.

3. O asemenea obligaţie în sarcina unor entităţi legal constituite la data intrării în vigoare a acestei legi ar avea semnificaţia unei norme retroactive, denumirea lor fiind în acord cu lege de la data înfiinţării lor.

4. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia.

TRAIAN BĂSESCU
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti