« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Natura juridica a avizului CSM in materia perchezitiei, retinerii si arestarii magistratilor
10.07.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept penal | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că încuviinţarea percheziţiei, reţinerii sau arestării preventive a judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi, prevăzută în art. 42 din Legea nr. 317/2004, reprezintă o condiţie specială pentru efectuarea  anumitor acte de procedură penală sau pentru punerea în mişcare a  acţiunii penale, astfel că, deşi Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit rolului său constituţional şi atribuţiilor stabilite prin Legea  nr. 317/2004 exercită, în principal, o activitate de natură administrativă, legată de cariera şi drepturile  judecătorilor şi procurorilor, de jurisdicţia disciplinară şi de organizarea şi funcţionarea  instanţelor şi parchetelor, actele de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii sau arestării magistraţilor nu reprezintă o activitate de natură administrativă, ci una procesual – penală. (Decizia nr. 687 din 9 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anularea avizelor privind percheziţia, reţinerea şi arestarea unui magistrat).

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.