Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Opinii

Aventurile lui Robi in Tara piticilor (4)

11 iulie 2012 | Robi CIOBANU

Ținem să vă avertizăm că acest episod poate fi considerat unul extrem de ilogic din perspectiva firului narativ sau a ideilor exprimate. Cu toate acestea vă rugăm să nu considerați că Robi s-a apucat de tras pe nas sau fumat altceva decât clasicele kenturi. Ne-a explicat foarte clar că episodul reflectă foarte bine senzația pe care i-a lăsat-o aventura lui prin Țara cu justiție (dis)funcțională. Nu a vrut să dea nume dincolo de clasica referire din titlu (Țara piticilor). Fără alte introduceri, vă lăsăm să încercați să înțelegeți ceva din cele relatate mai jos.

Episodul 4 Aberatio in integrum

Când eram mic bunicul îmi povestea de vremurile pe care le trăise. Fusese și în război, prinsese și egalitarismul în care toți oamenii aveau cel puțin aceeași înălțime, dacă nu chiar erau mai egali unul decât altul, auzise și de românul care zburase dincolo de Cer și râsese de el în sinea lui când îl auzise spunând: „În Cosmos totul e negru!” „Normal, bă, țâcă!” hohotea el, de fiecare dată când îmi povestea, „Fiindcă ai fost noaptea, de aia e!” După ’89, nu i-a plăcut că toate se scumpeau. Monologa în fiecare seară cu teveul, înjurându-i pe toți și făcându-i hoți sau mincinoși. Nu i-a mai plăcut lumea asta. Nu i-a plăcut nici că am ajuns avocat. Mi-a zis-o înainte să moară: „O să ajuți toți borfașii să scape de închisoare. Așa te-a-nvățat tată-to?” Nu l-a interesat niciodată răspunsul meu.

În timp ce-mi amintesc toate acestea, avionul aterizează. Toată lumea aplaudă. Nu fiindcă le-ar fi plăcut aterizarea sau că zborul ar fi fost lin și adormitor. Se bucură că sunt în viață. Așa suntem toţi. Egoiști. Chiar și atunci când ne bucurăm pentru alții de fapt ne bucurăm că îl știm pe cel care a făcut ceva atât de extraordinar încât merită aplauzele noastre egoiste. Și de altfel, oare, nu fiindcă ne știe el pe noi a ajuns ce a ajuns așa încât merită să îl aplaudăm?

H. e un sat de munte cu aeroport internaţional. Are hoteluri de cel puțin patru stele, internet desigur, dar mai ales, aer curat. Judecătoria lucește de curățenie și are băi care nu funcționează pe principiul: cel mai bun săpun e apa. Toţi magistraţii au program fix de la 8,00 la 16,00 şi în weekend se relaxează jucând fotbal sau şah cu avocaţii. Doamnele magistrat şi doamnele avocat merg împreună la shopping şi, când obosesc, stau la o limonadă sau la o apă plată discutând despre noile tendinţe în jurisprudenţa Înaltei Curţi. În sălile de judecată, toate lumea discută respectuos, probelor în apărare li se dă aceeaşi importanţă ca celor administrate de procuror, care, în caz de dubiu, pune fără de greş concluzii de achitare. Judecătorii arestează foarte rar pe litera f) de la 148, sesizând săptămânal, prin respingerile arestărilor pe acest temei, anacronismul acestei prevederi legale. De alfel, foarte rar, Parchetul face propuneri cu temei exclusiv pe această literă. I se mai întâmplă vreunui procuror tânăr, începător, care este privit cu indulgenţă de colegul judecător şi de avocat. În concluziile lor, avocaţii sunt tot timpul pertinenţi, succinţi, nu se abat de la subiect şi, mai ales, nu mint. Și din acest motiv toată lumea îi respectă și îi consideră repere morale ale societății.

Hotelul în care intru să mă cazez are o recepționistă care mă cunoaște. Nu știu de unde. „Vai, domnule Ciobanu, ce ne bucurăm să vă avem ca oaspete!” Bucuria care îi crispează chipul într-un zâmbet mi se pare sinceră. Mă decid să-i dau o șansă și o cred. „Nu mai puțin mă bucur eu să vă văd, doamnă!” Chicotește și își pleacă ochii în pământ ca și când regele Franței, Ludovic al paișpelea, i-ar fi spus ce femeie frumoasă e. Îmi primesc regulamentar cheia de la cameră, 666, la etajul 6, cu vedere spre Pisc. Așa-mi spune recepționera. Urc și mă aștept să văd de la fereastră un vultur cu un pix în plisc pe Pisc. Bineînțeles că nu totul e ca în povești. Vulturul lipsește. În schimb, pe masa de hotel, în pliantul de prezentare turistică, apare o poză cu el. Stă nemișcat pe pisc și ține în plisc un pix marca Parker. Mă uit mai atent și mi se pare fotoșopată. Pare că marca pixului a fost suprapusă pe un pix no name. „Ce ți-i și cu licențele ăstea poetice”, murmur eu. Apoi, mă bag la duș cu gândul să mă trântesc devreme în pat. Mâine am o cauză și trebuie să fiu odihnit.

Vulpea brunetă de munte îmi sare în față. E încălțată și poartă tocuri. E rujată strident și fardată. „Ce Faci Ursule? De Ce N-ai Coadă?” , mă întreabă. „Dar tu de ce vorbești cu majuscule?”, o întreb. „Vai, Scuze, Se Vede?” „Da și e supărător!” „ÎȚI PLACE MAI MULT CU CAPSLOCK?” „Desigur, nu.” „în regulă atunci o să vorbesc fără majuscule și fără semne de punctuație fără diacritice nu pot că nu îmi permite autorul atâta respect pentru limba română măcar”.

Mă trezesc cu capul greu. Răcoarea dimineții mă dezmeticește. Am visat prostii. Sar din pat și mă pregătesc de plecare.

La intrare în Judecătorie mă așteaptă gardianul de serviciu cu cafeaua făcută. „Poftiți, domnule Ciobanu, ca de obicei, fără lapte și o linguriță de zahăr brun”. Îi mulțumesc. Mă informează că ședința va începe în cinci minute în sala de ședințe de la parter. Intru. Procurorul de caz e deja la masa de ședințe. Mă așez lângă el. Îi strâng mâna, ne zâmbim. Îmi salut și clienta. Sunt avocat din oficiu pentru Vulpea din dosarul „Ursul păcălit de vulpe”. Înșelăciune clasică. Vulpea i-a promis Ursului că dacă îl denunță pe arici că acesta trage țepe la toți care se apropie prea tare de el, atunci va suporta din banii ei o operație estetică de reatașare a cozii. Se pare că Vulpea nu s-a ținut de cuvânt, deși Ursul a făcut denunțul.

Intră și judecătoarea. Ne dăm mâinile cu toții. Suntem relaxați, e doar Procedura preliminară. Procurorul prezintă pe scurt acuzația, în două minute, toți am citit actul de sesizare, nu e necesar să ne pierdem vremea. Judecătoarea o informează pe Vulpe că are posibilitatea să dea explicații preliminare asupra acuzației, fără a însemna că tot ce zice poate fi folosit în acuzarea ei. Aceasta explică, arătându-i contractul pe care Ursul îl invocă și subliniind faptul că în el se face referire la termenul de coadă fără a se preciza dacă e de urs sau altfel de coadă. Or, Ursul știe foarte bine că nu se mai găsesc cozi de urs pe piață, nu se mai fabrică. Așa că ea îi propusese, după denunț, o coadă de papagal, frumoasă, colorată chiar îi stătea bine pe maro-ul blănii. Ursul s-a supărat pe motiv că e luat de papagal și a depus plângere. Procurorul propune să fie adus și Ursul pentru a auzi și varianta lui. Judecătoarea se declară lămurită având în vedere că plângerea e făcută de Urs și putea să spună în ea tot ce era necesar. Îi explică Vulpii că pe viitor va trebui să fie mai clară în contracte, pentru a evita astfel de situații. Semnează decizia de neîncepere și i-o înmânează. Apoi, îi spune grefierei să nu uite să-i comunice soluția și Ursului. Ne strângem amabil mâinile. Eu refuz politicos onorariul din oficiu, la înțelegere cutumiară cu Parchetul, având în vedere că n-am prestat niciun serviciu juridic, doar am asistat la o discuție. Plus că oricum Statul a cheltuit cu mine pe cazare.

Ies din Judecătorie. Prin dreptul nostru trece Ariciul. E flancat de doi polițiști DNA. În urma lor, un coleg avocat își planifică la telefon agenda pentru săptămâna în curs. Eu îmi privesc ceasul. Mai am trei ore până la decolare.

„Mergem la o bere?”, îmi întreb colegul procuror.

„Hai!”, zice. „Și eu am terminat pe ziua de azi. Știu o terasă aici, aproape.”

Pornim încet, la pas, relaxați. Pe deasupra noastră trece Vulturul. Ne dă ocol și apoi se așează pe Pisc. Neclintit. Ca aerul de vară prin care trecem. Terasa la care ne așezăm e la intrarea în H. În timp ce aștept să ni se aducă berile, de plictiseală, citesc încă o dată plăcuța de la intrarea în localitate: „Bine ați venit în H.! Vă dorim ședere plăcută! Nu uitați să vizitați și alte atracții turistice din Țara piticilor”.

Chelnerul ne aduce berile. Ciocnim și sorbim cu sete. E rece și bună.

„E chiar plăcut aici în Țara piticilor, parcă nu-mi mai vine să plec”, gândesc. Telefonul îmi sună. E număr de România. Nu răspund. Îl setez pe silențios și mă pun la povești cu procurorul. Pe cer, undeva spre vest, se vede un nor alb. Atât.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership