INFO-DNA, 10 iulie 2012
10 iulie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Irina STANEvaziune fiscală și constituire grup infracțional organizat. Rețineri. DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații:
G.G, asociat și administrator la S.C. ERG S.R.L. Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,
C.D., administrator în fapt al S.C. IJ S.R.L. Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, J.A-F., administrator de fapt al S.C. CL S.R.L. București și al S.C. R.T.C. S.R.L. București și P.D.E., în sarcina cărora s-au reținut următoarele: complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,
C.V., director la Autoritatea Națională a Vămilor (A.N.V.), în prezent autosuspendat din această funcție, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat,
S.F-D., ofițer de poliție în cadrul – M.A.I. – Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (D.G.I.P.I.), în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracțional organizat și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității,
I.L-F., administrator la S.C. DOL S.R., L. G-N., contabil la S.C. ERG, S.R.L., C.M., contabil autorizat, B.N. și B.M., în sarcina cărora s-au reținut următoarele: complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.
N.R., coordonatorul grupului infracțional organizat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,
M.C.A., fost șef de cabinet al fostului președinte ANAF, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,
M.O.I., administrator al S.C. BS, N.D., administrator la S.C. ERG S.R.L, G.M. și P.Ș., în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2011 – iulie 2012, inculpații G.G., C.D., J.A.F.și N.R.și N.D. au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize și TVA neachitate.
Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți. În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea S.C. ERG S.R.L. care, aparent, comercializează către firme tip „fantomă” produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme „fantomă” pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare.
Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de inculpații S.F.D., ofițer în cadrul D.G.I.P.I. și de C.V., director A.N.V., fie prin deconspirarea unor acțiuni operative fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF este inculpatul M.C.A.
Transportul motorinei către stațiile de distribuție era asigurat de către inculpații P.D.E. și J.A.F.prin intermediul firmelor S.C. CL S.R.L. București și S.C. R.T.C. S.R.L. București.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani obținute prin evaziune fiscală, în contabilitatea S.C. ERG S.R.L. erau înregistrate achiziții fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme „fantomă”, banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La datele de 9 și 10 iulie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților G.G., C.D., C.V., J.A-F., P.D.E., S.F-D., I. L-F., L. G-N., C.M., B.N. și B.M. pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.
Inculpații N.R., M.C. A., M.O.I, N.D., G.M. și P.Ș. vor fi prezentați la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
La instrumentarea cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului Român de Informații, M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție și al angajaților Inspectoratului General al Jandarmeriei.
***
Trafic de influență. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Constanța
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
P.I.A., în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa (I.P.J.) – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi
N.A., ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa (I.P.J.) – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 3-14 mai 2012, inculpatul P. I-A., prevalându-se de calitatea de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins de la un administrator de societate comercială, denunţător în cauză, atât direct, cât şi prin intermediul unui al doilea denunţător, remiterea unor sume de bani, respectiv iniţial 10.000 euro, majorată ulterior la 50.000 euro şi, în final, negociată la 25.000 euro, pentru ca în schimb să intervină pe lângă şefii săi ierarhici, în vederea clasării unei lucrări înregistrate pe rolul organului de poliţie mai sus menţionat. Lucrarea avea ca obiect verificarea activităţii desfăşurate de societatea administrată de persoana denunţătoare.
De asemenea, în perioada 14 mai – 15 iunie 2012, inculpatul P. I-A., prevalându-se de calitatea sa, a pretins de la aceiaşi denunţători remiterea unei alte sume de bani, negociată în final la nivelul a 4.000 euro, pentru a interveni pe lângă un alt ofiţer de poliţie judiciară din cadrul aceluiaşi serviciu al I.P.J. Constanţa, căruia îi fusese repartizată spre soluţionare lucrarea privind verificarea activităţii societăţii comerciale administrate de unul dintre denunţători, astfel încât lucrarea să fie clasată.
În demersul său, inculpatul P. I-A. a fost ajutat de ofiţerul de poliţie judiciară N.A., care le-a întărit denunţătorilor convingerea că P. I-A. are influenţă asupra şefilor lor ierarhici şi asupra celuilalt coleg şi că îi poate determina să soluţioneze lucrarea într-un mod favorabil unuia dintre denunţători.
La data de 15 iunie 2012, inculpatul P. I-A. a primit de la denunţători suma de 4.000 euro, procurorii anticorupţie procedând la constatarea infracţiunii flagrante.
La data de 16 iunie 2012, Curtea de Apel Constanţa a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpatului P. I-A. (detalii în comunicatul nr. 443/VIII/3 din data de 16 iunie 2012).
Având în vedere că valoarea bunurilor dobândite de inculpatul P. I-A. depăşeşte veniturile obţinute în mod licit de acesta, procurorii au solicitat instanţei de judecată luarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse a bunurilor inculpatului P. I-A.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Constanţa.
>> sursa: pna.ro
Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice
Irina STAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice