Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 11 iulie 2012
11.07.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Diana NECULA

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE explozie Sighetu Marmației. Vătămare corporală din culpă, fals în înscrisuri oficiale, distrugere ș.a. Trimitere în judecată. SUPC-PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin rechizitoriu, la data de 28.06.2012, trimiterea în judecată a inculpaţilor:

F.V. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei C. A. S., vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugere, vătămare corporală din culpă (10 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;

E.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei C. A. S., vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugere, vătămare corporală din culpă (10 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;

G.E. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri oficiale, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave;

S.C.BERG SISTEM GAZ S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de proiectare, verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei C. A. S., vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugerea imobilului situat în Sighetu-Marmaţiei, pe strada Corneliu Coposu, precum şi vătămare corporală din culpă (10 fapte);

R.D. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;

D.V sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;

P.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri oficiale;

U.D. , P. (fostă M.) D. , P.A. şi Ţ.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

L.P. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 18/19.02.2012, în jurul orelor 0100, a avut loc o explozie într-un club situat pe strada centrală din municipiul Sighetu Marmaţiei. Datele preliminare ale cauzei au relevat faptul că explozia s-a declanşat în grupul sanitar al localului, unde se aflau şapte tinere care au utilizat foc deschis (brichetă), pentru aprinderea unor ţigări.

La scurt timp, la faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare, formată din lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş şi Poliţia Municipiului Sighetu Marmaţiei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi reprezentanţi ai inculpatei S.C.BERG SISTEM GAZ S.A., firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz din municipiul Sighetu Marmaţiei. Cele şapte persoane vătămate au suferit arsuri corporale de diferite grade, fiind transportate la unităţile sanitare din judeţul Maramureş, iar ulterior, cu aeronavă militară, la unităţi spitaliceşti din capitală.

Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a făcut verificări în alte spaţii din acelaşi imobil, pentru detectarea scurgerilor şi infiltraţiilor de gaz.

În cursul zilei de 19.02.2012, în jurul orelor 1000, s-a produs o nouă explozie, soldată cu vătămarea corporală (arsuri şi traumatisme) a 14 persoane care s-au aflat în interiorul spaţiului verificat. Persoanele au fost transportate la unităţi sanitare din judeţ – Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare, iar ulterior, o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenţă medicală, la spitale de profil din Bucureşti. Una dintre aceste persoane vătămate, transportată la Bucureşti (cu leziuni arsuri gradul I, II şi III zona feţei, membre superioare şi inferioare, torace, pe o suprafaţă de 40%), a decedat la câteva zile de la accident.

În urma celor două explozii, s-a produs distrugerea imobilului în proporţie de 75%.

Reamintim că, datorită complexităţii cauzei şi împrejurărilor de fapt, soldate cu vătămarea corporală a mai multor părţi vătămate, precum şi datorită faptului că sediul firmei implicate se află în Bucureşti, prin rezoluţia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus preluarea acestei cauze de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş..

***

Ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului. Arestare preventive. PJ Sector 1

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au solicitat instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului P.Ș. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 08.07.2012, în jurul orelor 2200, aflându-se în stare de ebrietate în timp ce conducea un autovehicul pe Calea Victoriei, inculpatul P.Ș. a accidentat mortal o persoană ce se angajase în traversarea neregulamentară a carosabilului. După accident, inculpatul şi-a continuat deplasarea fără a anunţa Poliţia, modificând totodată starea locului accidentului.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Evaziune fiscală. Constituire dosar. PT Ilfov

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov a fost înregistrată o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 10.07.2012, în urma unui control efectuat la o societate comercială ce are un punct de lucru în localitatea Afumaţi, reprezentanţii acesteia au prezentat, pentru o cantitate de aproximativ 230 tone de produse din carne, facturi fiscale subevaluate, în scopul diminuării taxelor datorate bugetului consolidat al statului.

Produsele din carne erau achiziţionate din Olanda şi, ulterior, aduse pe teritoriul ţării noastre cu un număr de 18 autotrenuri (tiruri), iar prin comercializarea acestora s-ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 300.000 lei pentru bugetul de stat.

În acest context, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov au dispus începerea urmăririi penale faţă de reprezentanţii societăţii şi, în vederea recuperării prejudiciului, instituirea sechestrului asigurator asupra mărfii.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Viol. Trimitere în judecată. PJ Tulcea

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului P.p.S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, la data de 26.05.2012, în jurul orelor 1800, pe marginea unui drum comunal din Comuna Somova, inculpatul P.P.S., ajutat de concubina sa (persoană lipsită de discernământ), prin constrângere fizică şi acte de violenţă, a întreţinut un raport sexual cu partea vătămată V. B., împotriva voinţei acesteia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Tulcea.

***

Tentativă omor calificat. Trimitere în judecată. PT Suceava

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului N.I. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la omor calificat.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, în noaptea de 17/18.06.2012, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi din dorinţa de a se răzbuna, inculpatul N.I. i-a aplicat părţii vătămate M.I. mai multe lovituri cu un cuţit în zona hemitoracelui stâng, abdomenului şi antebraţului drept, cu intenţia de a-i suprima viaţa.

Ca urmare a loviturilor primite, partea vătămată a suferit leziuni grave care i-au pus în primejdie viaţa.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

***

Loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Trimitere în judecată. PT Suceva

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului C.C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, la data de 16.04.2012, în jurul orelor 0330, inculpatul i-a aplicat victimei A.F.R. o lovitură cu pumnul în zona feţei în urma căreia aceasta a fost proiectată de pe terasa unui restaurant pe trotuar (între cele două fiind o diferenţă de un metru înălţime), fiindu-i produs un traumatism cranio-cerebral.

În urma leziunilor suferite, victima A.F.R. a decedat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Diana NECULA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti