Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Obiectie de neconstitutionalitate admisa referitoare la Legea votului uninominal
13.07.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: CCR, Content
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 473 din data de 11 iulie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 682/2012 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind modificarea si completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Obiectia a fost ridicata de un numar de 54 de deputati apartinand grupului parlamentar PDL si vizeaza neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea art.48 din Legea nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Examinand obiectia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este intemeiata si urmeaza a fi admisa, in principal, pentru urmatoarele considerente:

1. Legea criticata incalca dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3), potrivit carora “Romania este stat de drept […]”, ale art.2 – Suveranitatea si ale art.61 – Rolul si structura (Parlamentului), intrucat consacra o solutie legislativa contrara vointei poporului exprimata la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009 (prin care s-a stabilit trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane).

2. Legea criticata incalca principiul securitatii juridice, consacrat implicit de art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat modifica legislatia electorala in anul in care au loc alegeri, iar aceasta modificare are consecinte negative asupra bunei desfasurari a procesului electoral si a exercitarii dreptului la vot.

3. Punctul 16 din legea ce face obiectul sesizarii, respectiv alineatul (112) introdus la art.48 din Legea nr.35/2008, incalca prevederile constitutionale ale art.2 – Suveranitatea, art.4 – Unitatea poporului si egalitatea intre cetateni, art.16 – Egalitatea in drepturi, art.61 alin.(1) teza intai potrivit caruia “Parlamentul este organul reprezentativ supreme al poporului roman […]” si art.62 alin.(1) potrivit caruia ”Camera Deputatilor si Senatului sunt alese prin vot universal, egal,direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale”.
Alin. (112) introdus la art. 48 din Legea nr. 35/2008 prevede reguli suplimentare de atribuire a mandatelor de deputat, in plus fata de mandatele rezultate din alegerea prin scrutin majoritar uninominal, la nivelul fiecarui judet ”in care locuitorii apartinand comunitatii romanesti sau unei minoritati nationale depasesc, conform datelor oficiale finale ale ultimului recensamant al populatiei 7% din totalul locuitorilor judetului”, ”se acorda un mandat in Camera Deputatilor candidatului cel mai bine plasat al competitorilor electorali apartinand acelei comunitati” in cazul in care ”nici un candidat al competitorilor electorali apartinand acelei comunitati nu a obtinut mandat conform alin.(11)”.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti