« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti

CEDO. Condamnari impotriva Romaniei – 10 iulie 2012
13.07.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul Lancranjan Franchini și alții vs. România.

Reclamanții, doamna Ligia Lancranjan Franchini, domnul Nicolae şi doamna Mariana Stoicoi Zaharie, au fost reprezentați de către E. Mureșan, avocat în cadrul Baroului Alba.

Ca urmare a aplicării legii fondului funciar, legea nr. 18/1991, reclamanților le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra a două terenuri, unul de 7.26 hectare și altul de 2.93 hectare. Reclamanții au intrat în posesia acestor terenuri, cu excepția a două parcele de aproximativ 3 hectare, care au fost vândute unor societăți comerciale. În data de 28 mai 2002, Curtea de Apel din Alba Iulia, printr-o hotărâre definitvă le-a acordat reclamanților titluri de proprietate asupra celor două parcele. Însă, la data de 21 ianuarie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat hotărârea definitivă pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, motivând că aceasta a interpretat greșit dispozițiile legii nr. 18/1991.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) și articolul 1, din protocolul numărul 1 (Protecția proprietății) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând reclamanților 37000 Euro daune materiale și 3000 Euro daune morale.

>> Hotărâre

***

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul Ilie Șerban vs. România.

Reclamantul, domnul Ilie Șerban, a solicitat, la data de 20 decembrie 2000, Consiliului Baroului Hunedoara primirea în profesie, cu scutire de examen, întrucât timp de 10 ani a îndeplinit funcția de consilier juridic.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând reclamantului 3000 Euro daune morale.

>> Hotărâre

***

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 10 iulie 2012 hotărârea în cazul Vartic vs. România.

Reclamantul, domnul Ghennadii Vartic, a fost condamnat la 25 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, fiind încarcerat în diverse penitenciare. Reclamantul s-a plâns în special de suprapopularea celulelor din penitenciarele Jilava și Rahova, dar și de condițiile improprii de detenție.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 3 (Interzicerea torturii) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale acordând reclamantului 12000 Euro daune morale și 350 Euro cheltuieli de judecată.

>> Hotărâre

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: CEDO

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD