« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Modificarea prin fax a obiectului pricinii
16.07.2012 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că simpla înfăţişare a raportului de trimitere a unui fax la sediul instantei nu este suficientă pentru a face dovada depunerii la dosarul cauzei a cererii modificatoare a obiectului litigiului. În conformitate cu prevederile Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti, aprobat prin H.G. nr. 387/2005, în forma în vigoare la acea dată, o eventuală trimitere a cererii ar fi trebuit să figureze înregistrată în evidenţele serviciului Registratură, cu specificarea înscrisului trimis, de pe care reclamantul, prin eforturi proprii, ar fi putut obţine o copie certificată, în scopul probării pretenţiei  de modificare a obiectului  cauzei. În speță, reclamantul nu a prezentat o astfel de dovadă şi nici nu a solicitat instanţei de apel verificări privind o eventuală înregistrare a cererii modificatoare la prima instanță. În acestă situație, este evidentă lipsa de diligenţă a părţii care nu şi-a probat susţinerile din motivele de apel, si chiar mai mult, a dat dovadă de pasivitate şi în faţa primei instanţe prin neinvocarea formularii cererii modificatoare, deşi a fost prezentă, prin avocat, la două termene de judecată după momentul la care pretinde că a trimis cererea. Faţă de aceste considerente, Înalta Curte a statuat că recurentul nu poate invoca lipsa rolului activ al instanţei, cât timp îndeplinirea propriilor obligaţii procedurale era posibilă, astfel că, făcând aplicarea principiului potrivit căruia nu este permisă invocarea propriei culpe, consacrat expres de art. 108 alin. (4) C. proc. civ. în materia nulităţii actelor de procedură, Înalta Curte a respins recursul ca nefondat. (Decizia nr. 891 din 10 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect contestaţie la dispoziţia emisă de Primar)

Corina CIOROABĂ

 
Secţiuni: Drept civil, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD