Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

MJ despre verificarea judecatorilor din dosarul Trofeul calitatii
16.07.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Justiției a dat publicității vineri, 13 iulie 2012, un comunicat referitor la informaţiile apărute în mass-media privind solicitarea de verificare formulată de un Secretar de Stat din Ministerul Justiţiei:

„Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a luat notă la data de 13.07.2012 de faptul că Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice şi Secretarul de Stat coordonator din Ministerul Justiţiei au transmis, fără informarea prealabilă şi fără acordul Ministrului Justiţiei, la data de 22.06.2012, către Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, o solicitare pentru efectuarea de verificări prealabile a aspectelor reclamate de avocatul unui justiţiabil, cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare de către magistraţi.

Această procedură, pe fond, este legală şi reflectă o obligaţie pe care Ministerul Justiţiei o are, în baza Legii nr. 24/2012, de a răspunde la solicitările justiţiabililor români. Numeroase astfel de cereri sunt formulate şi procesate periodic, reacţia instituţională a Ministerului Justiţiei nereprezentând însă iniţierea acţiunii disciplinare de către ministrul Justiţiei.

În condiţiile în care justiţiabilii au posibilitatea de a se adresa şi direct Inspecţiei judiciare şi Consiliului Superior al Magistraturii, Ministrul Justiţiei consideră inoportună procedura utilizată de compartimentul de specialitate din Ministerul Justiţiei şi a dispus stoparea imediată a acestui demers susceptibil de interpretări eronate, mai ales în contextul intern şi extern actual, privind o aşa zisă interferenţă în independenţa actului de justiţie.

Ministrul Justiţiei reafirmă şi cu această ocazie respectarea de către Guvernul României a independenţei şi imparţialităţii actului de justiţie în România, în conformitate cu Constituţia şi cu angajamentele luate în relaţia cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ministrul Justiţiei a dispus realizarea unei verificări a modalităţii în care s-a procedat în speţa menţionată şi a modului în care, în general, sunt procesate astfel de solicitări primite în mod curent la Ministerul Justiţiei, şi va lua măsurile care se impun la finalizarea acestei investigaţii.”

Nota JURIDICE.ro: Jud. Cristi Danilet, membru CSM, a declarat pentru ziare.com: „Din pacate, se intampla ceea ce anticipam anul trecut, cand ministrul Predoiu, cu sprijinul, iarasi din pacate, al unei judecatoare, a promovat posibilitatea ministrului Justitiei de a porni investigatiile asupra unui judecator sau procuror pentru modul in care a solutionat un dosar.
Acea initiativa a devenit lege in ianuarie 2012 si a fost confirmata de Curtea Constitutionala, desi judecatorii din tara, CSM si ICCJ au atentionat asupra disparitiei independentei justitiei in asemenea conditii.

Mie, ca judecator, imi este foarte clar ca, daca voi da o solutie ce nu va conveni colegului de partid al ministrului Justitiei, indiferent de culoarea lui politica, e posibil sa ma trezesc cu o investigatie la cererea ministrului.

Ganditi-va si invers: daca dau o solutie in favoarea unui adversar politic al partidului care are reprezentant in Ministerul Justitiei, la fel va fi.

Practic, se ajunge ca magistratii sa fie implicati fara voia lor in razboaie si razbunari politice. E foarte periculos pentru statul de drept, e foarte periculos pentru independenta noastra.

Maine, daca as putea, as lua acest instrument din mana ministrului.”

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti