Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 13 iulie 2012


13 iulie 2012 | Petronela PUPĂZĂ, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Petronela PUPĂZĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Șantaj şi distrugere. Trimitere în judecată. PJ Sector 1

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor N.A., I.M., J.I.A., R.L.G., D.C., A.M.F. şi B.N.G. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj şi distrugere.

Din probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt.

În perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpaţii au pus la punct un plan infracţional prin care urmăreau să obţină de la diverşi conducători auto sume de bani în mod injust.

Astfel, aflaţi în trafic, unii dintre inculpaţi, permiteau părţilor vătămate ce conduceau autovehicule pe drumuri fără prioritate să iasă în artera cu prioritate, iar în acel moment interveneau alţi inculpaţi ce tamponau intenţionat autovehiculele conduse de către părţile vătămate.

Ulterior acestui moment, profitând de împrejurarea că dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice urma să fie suspendat părţilor vătămate (pentru neacordare de prioritate de trecere), inculpaţii solicitau în mod injust de la victime diverse sume de bani, pentru a nu reclama aparenta tamponare la Serviciul de accidente rutiere uşoare.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 1.

***

Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. PT Buzău

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului M.D. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

În perioada 2005-2008, inculpatul M.D., în calitate de persoană fizică autorizată, a înregistrat cheltuieli fictive, diminuând masa impozabilă și sustrăgându-se de la plata unor obligații fiscale către stat în valoare de 45.115 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Buzău.

***

Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. PT Buzău

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului G.M. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

În perioada 2007-2010, inculpatul G.M., în calitate de persoană fizică autorizată, nu a înregistrat veniturile obținute din activitatea desfăşurată în agricultură, sustrăgându-se de la plata unor obligații fiscale către stat în valoare totală de 64.243 lei.

În vederea recuperării prejudiciului în cauză, procurorii au dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor mobile ale inculpatului până la concurența sumei de 64.243 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Buzău.

***

Înşelăciune, complicitate la înşelăciune, tăinuire şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Propunere arestare preventivă. SUPC – PICCJ

In continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind ,,furturi de maşini de lux,, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a următorilor inculpaţi aflaţi în stare de reţinere:

L.J. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune, tăinuire (4 fapte) şi asociere în vedereasăvârşirii de infracţiuni;

B.-M.B. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune (5 fapte), complicitate la înşelăciune, tăinuire şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

B.R. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

P.D. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire, favorizarea infractorului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

K.L sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

I.M. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, tăinuire (2 fapte), fals material în înscrisuri oficiale şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

Z.C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că inculpaţii cumpărau, în schimbul unor sume modice, autovehicule achiziţionate de persoane fizice sau juridice maghiare în sistem leasing sau în baza unor credite bancare, persoane care erau, însă, aflate în imposibilitatea de a mai plăti ratele, pe care le transportau în România şi le ofereau spre vânzare unor persoane de bună credinţă la preţuri inferioare celor vehiculate pe piaţa de profil.

De asemenea, se ocupau şi cu falsificarea documentelor de provenienţă ale vehiculelor în cauză, ori ale altor autovehicule furate şi aflate deja în România, atât rolul acestora, dar şi al celorlalţi învinuiţi fiind bine stabilit.

Transportul autovehiculelor din Ungaria în România se realiza de către învinuiţii cu rol de „cărăuşi” sau prin intermediul altor persoane, dispuse ca, în schimbul unor sume de bani, să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun în Ungaria, să preia autoturismele şi să le transporte în România în locaţii prestabilite.

În cazul în care nu se reuşea comercializarea autoturismelor în România, acestea erau transportate în Republica Moldova unde erau comercializate prin intermediul unor cetăţeni moldoveni.

În ambele situaţii, cu privire la aceste autoturisme se făceau reclamaţii de proprietarii de drept, ca fiind furate pe teritoriul Ungariei, după neplata unui anumit număr de rate, în funcţie de prevederile contractelor de leasing sau împrumut. Acest interval de timp era suficient învinuiţilor să comercializate în România sau Republica Moldova respectivele autoturisme.

În plus, unul dintre învinuiţi deţine un atelier auto unde întocmeşte dubluri la cheile de contact ale autoturismelor deturnate, astfel încât cheile originale să fie returnate autorilor de infracţiuni de furt din străinătate.

În cazul în care autovehiculele nu mai puteau fi comercializate întrucât figurau date în urmărire internaţională, acestea erau valorificate prin intermediul învinuitului Bertea Cătălin, acesta deţinând o societate comercială ce are ca obiect de activitate „comerţ cu amănuntul piese şi accesorii pentru autovehicule”.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Incendiu clădire birouri. Constituire dosar. PJ Sector 6

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a fost constituită o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la incendiul produs, în cursul zilei de ieri, 12.07.2012  la o clădire de birouri de pe strada Virtuţii din Bucureşti.

Cercetările la faţa locului sunt în curs de derulare, iar clădirea a fost sigilată şi se află sub pază. Până în acest moment, a fost efectuată cercetarea la faţa locului la parterul clădirii, urmând ca în cursul zilei de astăzi şi în zilele următoare să continue cercetarea, inclusiv cu sprijinul tehnic de specialitate al  Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Luare de mită. Trimitere in judecata. PT Buzău

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriu, la data de 10.07.2012, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului S.I.P. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, în perioada 20-21.06.2012, în calitate de profesor al unui liceu din Buzău, inculpatul  a pretins şi primit de la părinţii a 2 elevi sumele de 500 lei, respectiv 100 lei pentru a încheia favorabil situaţiile şcolare în cazul celor 2, la obiectul matematică în anul şcolar 2011/2012.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Buzău.

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Petronela PUPĂZĂ
student, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică