Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Justificarea unui interes in exercitarea actelor procedurale


18.07.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că justificarea unui interes reprezintă o condiţie  generală şi obligatorie, atât în cazul formulării unei cereri de lămurire a înţelesului dispozitivului hotărârii, cât şi în cazul exercitării oricărei căi de atac. Astfel, cererea de lămurire a înţelesului dispozitivului hotărârii, formulată in conformitate cu dispoziţiile art. 2811 C. proc. civ., se referă la situaţia în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii, implicând practic interpretarea hotărârii judecătoreşti, astfel că pentru exercitarea acesteia, partea trebuie sa justifice un interes care constă tocmai în lipsa de claritate a hotărârii şi imposibilitatea valorificării ulterioare a dreptului recunoscut. Înalta Curte a mai statuat că, întrucât justificarea unui interes reprezintă o condiţie necesară pentru îndeplinirea oricărui act procedural, cel care a avut câştig de cauză în faţa instanţei de fond, în sensul că i s-au admis în întregime pretenţiile, nu justifică un interes în exercitarea căilor de atac. (Decizia nr. 869 din 10 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect măsuri reparatorii prin echivalent pentru terenuri expropriate).

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro