Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

De astazi contraventiile rutiere au din nou recurs


18 iulie 2012 | Mircea URSUȚA
Secţiuni: CCR, Contencios administrativ, Contencios contravențional, Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 492 din 18 iulie 2012 a fost publicată Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins (3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.”

În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale, hotărârile pronunţate începând cu data de 18 iulie 2012 în materia contravenţiilor rutiere sunt susceptibile de a fi atacte cu recurs.

Ca atare, începând cu această dată, hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie nu vor mai purta menţiunea „irevocabilă”, ci „cu recurs în 15 zile de la comunicare”.

De asemenea, tot din 18 iulie 2012, organele poliţiei rutiere nu vor mai opera suspendarea permisului în baza de date până la expirarea unui termen de 15 zile calculat de la data expirării termenului de recurs (15 zile de la comunicarea hotărârii) şi nu de la pronunţare cum se întâmpla până acum.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională apreciază că domeniul circulaţiei rutiere se circumscrie noţiunii autonome de ,,acuzaţie în materie penală”, aşa cum este aceasta reliefată în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, făcând trimitere la cauza Ioan Pop împotriva României şi apreciind că actuala legislaţie ar putea fi sancţionată de CEDO pentru încălcarea art. 2 paragraf 1 al Protocolului 7 al Convenţiei.

De asemenea, Curtea Constituţională apreciază că prin eliminarea controlului judiciar al hotărârilor pronunţate de judecătorie se aduce atingere dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, unicităţii, imparţialităţii şi egalităţii justiţiei, golindu-se de conţinut principiul exercitării căilor de atac.

Nu în ultimul rând, Curtea Constituţională arată că atât sancţiunile principale şi complementare cât şi măsurile tehnico – administrative au un caracter punitiv, prefigurând în mod corect aplicarea dispoziţiilor art. 32, alin. 2 din OG 2/2001 aşa cum au fost acestea modificate prin Legea nr. 76/2012 (care va intra în vigoare la 01 septembrie 2012), potrivit cărora ,,Controlul aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale principale şi complementare este de competenţa exclusivă a instanţei prevăzute la alin. (1)(instanţa contravenţională).”

av. dr. Mircea URSUȚA

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro