BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

De astazi contraventiile rutiere au din nou recurs
18.07.2012 | Mircea URSUȚA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 492 din 18 iulie 2012 a fost publicată Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins (3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.”

În urma publicării deciziei Curţii Constituţionale, hotărârile pronunţate începând cu data de 18 iulie 2012 în materia contravenţiilor rutiere sunt susceptibile de a fi atacte cu recurs.

Ca atare, începând cu această dată, hotărârile judecătoreşti pronunţate în materie nu vor mai purta menţiunea „irevocabilă”, ci „cu recurs în 15 zile de la comunicare”.

De asemenea, tot din 18 iulie 2012, organele poliţiei rutiere nu vor mai opera suspendarea permisului în baza de date până la expirarea unui termen de 15 zile calculat de la data expirării termenului de recurs (15 zile de la comunicarea hotărârii) şi nu de la pronunţare cum se întâmpla până acum.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională apreciază că domeniul circulaţiei rutiere se circumscrie noţiunii autonome de ,,acuzaţie în materie penală”, aşa cum este aceasta reliefată în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, făcând trimitere la cauza Ioan Pop împotriva României şi apreciind că actuala legislaţie ar putea fi sancţionată de CEDO pentru încălcarea art. 2 paragraf 1 al Protocolului 7 al Convenţiei.

De asemenea, Curtea Constituţională apreciază că prin eliminarea controlului judiciar al hotărârilor pronunţate de judecătorie se aduce atingere dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, unicităţii, imparţialităţii şi egalităţii justiţiei, golindu-se de conţinut principiul exercitării căilor de atac.

Nu în ultimul rând, Curtea Constituţională arată că atât sancţiunile principale şi complementare cât şi măsurile tehnico – administrative au un caracter punitiv, prefigurând în mod corect aplicarea dispoziţiilor art. 32, alin. 2 din OG 2/2001 aşa cum au fost acestea modificate prin Legea nr. 76/2012 (care va intra în vigoare la 01 septembrie 2012), potrivit cărora ,,Controlul aplicării şi executării sancţiunilor contravenţionale principale şi complementare este de competenţa exclusivă a instanţei prevăzute la alin. (1)(instanţa contravenţională).”

av. dr. Mircea URSUȚA

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “De astazi contraventiile rutiere au din nou recurs”

  1. Gheorghita STOIAN spune:

    Si contraventiile de ieri si de saptamana trecuta? Si principiul nediscriminarii,si principiul egalitatii in drepturi , principiul egalitatii de tratament juridic, ce facem cu ele? Le aruncam la cos?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate