Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
CJUE Dreptul muncii

CJUE. Angajatul ambasadei unui stat tert poate, in cazul unui litigiu de munca, sesiza instantele unui stat membru

23 iulie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Comunicat CJUE: Domnul Mahamdia, care are dublă cetățenie, algeriană și germană, a lucrat pentru statul algerian în calitate de șofer în cadrul ambasadei acestuia din Berlin (Germania). Reclamantul contestă în fața instanțelor gemane concedierea sa și solicită acordarea de despăgubiri. Algeria susține însă că beneficiază, în calitate de stat străin, de imunitate de jurisdicție în Germania, recunoscută de dreptul internațional, în temeiul căruia un stat nu poate fi supus jurisdicției unui alt stat. În plus, Algeria invocă clauza, cuprinsă în contractul de muncă pe care l-a încheiat cu domnul Mahamdia, potrivit căreia, în caz de litigiu, competența aparține exclusiv instanțelor algeriene.

În acest context, Landesarbeitsgericht Berlin-Brandenburg (Tribunalul Regional Superior pentru Litigii de Muncă Berlin-Brandenburg) solicită Curții de Justiție să interpreteze Regulamentul nr. 44/2001, care stabilește, printre altele, norme privind competența judiciară în materia contractelor individuale de muncă. Aceste norme urmăresc să asigure o protecție adecvată a lucrătorului în calitate de parte contractantă defavorizată. Astfel, atunci când angajatorul are domiciliul în afara teritoriului Uniunii Europene, lucrătorul îl poate acționa în justiție în fața instanțelor din statul membru în care se află „unitatea” acestui angajator în care angajatul își desfășoară activitatea.

Prin hotărârea pronunțati, Curtea de Justiție răspunde că o ambasadă a unui stat terț dintr-un stat membru constituie o „unitate” în sensul regulamentului în cadrul unui litigiu referitor la un contract de muncă, încheiat de această ambasadă în numele statului acreditant, dacă atribuțiile îndeplinite de lucrător nu se înscriu în sfera exercitării autorității publice.

Astfel, la fel ca orice altă entitate publică, ambasada poate deveni titulara unor drepturi și obligații cu caracter civil. Aceasta este situația când ambasada încheie contracte de muncă cu persoane care nu îndeplinesc atribuții care se înscriu în sfera exercitării autorității publice. În plus, o ambasadă poate fi asimilată unui centru al operațiunilor care se manifestă în mod permanent către exterior. Pe de altă parte, o contestație din domeniul raporturilor de muncă, precum cea din speță, prezintă o legătură suficientă cu funcționarea ambasadei în ceea ce privește gestionarea personalului său.

În ceea ce privește imunitatea invocată de Algeria, Curtea precizează că această imunitate nu are o valoare absolută. Ea este în general recunoscută atunci când litigiul privește acte de suveranitate. În schimb, aceasta poate fi exclusă în cazul în care acțiunea în justiție privește acte care nu se încadrează în sfera autorității publice.

Prin urmare, principiul de drept internațional referitor la imunitatea de jurisdicție a statelor nu se opune aplicării Regulamentului nr. 44/2001 atunci când este vorba despre un litigiu care a luat naștere ca urmare a contestării de către lucrător a rezilierii contractului său de muncă, încheiat cu un stat, în privința căruia instanța sesizată constată că atribuțiile îndeplinite de acest lucrător nu se înscriu în sfera exercitării autorității publice.

În ceea ce privește clauza inclusă în contractul de muncă al domnului Mahamdia potrivit căreia, în caz de litigiu, competența aparține exclusiv instanțelor algeriene, Curtea amintește că Regulamentul nr. 44/2001 limitează posibilitatea derogării de la normele de competență pe care le stabilește. Curtea precizează că o convenție atributivă de competență încheiată înainte de nașterea litigiului nu poate împiedica lucrătorul să sesizeze instanțele competente potrivit normelor speciale din acest regulament în materia contractelor individuale de muncă. În caz contrar, obiectivul de a proteja lucrătorul, în calitate de parte contractantă defavorizată, nu ar fi atins.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Prin urmare, o convenție atributivă de competență, încheiată anterior nașterii unui litigiu, poate numai să ofere lucrătorului posibilitatea de a sesiza, în afară de instanțele care sunt în mod normal competente în conformitate cu Regulamentul nr. 44/2001, și alte instanțe, inclusiv, dacă este cazul, cele din afara Uniunii.

>> Hotărâre

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale