Consultanta juridica pentru functionarii publici din sistemul penitenciarelor, cercetati penal
23 iulie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 493 din data de 18 iulie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 2302/2012 pentru aprobarea Metodologiei privind conditiile in care se asigura consultanta juridica pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care sunt cercetati penal, urmariti penal sau judecati pentru fapte comise in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.
Metodologia stabileste modul de asigurare a serviciilor de consultanta juridica pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care sunt cercetati penal, urmariti penal sau judecati pentru fapte comise in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si cazurile in care se asigura aceste servicii.
Nu pot beneficia de consultanta juridica in conditiile metodologiei functionarii publici care sunt cercetati penal, urmariti penal ori judecati pentru: – infractiuni impotriva patrimoniului unitatii; infractiuni pentru care sesizarea organului de urmarire penala s-a facut prin plangere sau, dupa caz, denunt al unitatii; infractiuni flagrante.
Functionarii publici beneficiaza de consultanta juridica pe baza de cerere scrisa adresata directorului unitatii, in cuprinsul careia este indicat si numele avocatului ale carui servicii sunt solicitate.
In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, directorul unitatii poate hotari:
– aprobarea cererii de asigurare a consultantei juridice, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege;
– respingerea solicitarii privind asigurarea consultantei juridice si comunicarea in scris a motivelor care au stat la baza respingerii.
Ministerul Justitiei poate incheia un protocol cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania cu privire la onorariul care se cuvine avocatilor pentru acordarea consultantei juridice in cazurile prevazute de metodologie si care se plateste avocatului din bugetul unitatii.
in cazul in care functionarul public a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva, acesta este obligat sa restituie sumele suportate de unitate pentru asigurarea consultantei juridice, in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.