Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Consultanta juridica pentru functionarii publici din sistemul penitenciarelor, cercetati penal


23 iulie 2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 493 din data de 18 iulie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului justitiei nr. 2302/2012 pentru aprobarea Metodologiei privind conditiile in care se asigura consultanta juridica pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care sunt cercetati penal, urmariti penal sau judecati pentru fapte comise in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

Metodologia stabileste modul de asigurare a serviciilor de consultanta juridica pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, care sunt cercetati penal, urmariti penal sau judecati pentru fapte comise in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si cazurile in care se asigura aceste servicii.

Nu pot beneficia de consultanta juridica in conditiile metodologiei functionarii publici care sunt cercetati penal, urmariti penal ori judecati pentru: – infractiuni impotriva patrimoniului unitatii; infractiuni pentru care sesizarea organului de urmarire penala s-a facut prin plangere sau, dupa caz, denunt al unitatii; infractiuni flagrante.

Functionarii publici beneficiaza de consultanta juridica pe baza de cerere scrisa adresata directorului unitatii, in cuprinsul careia este indicat si numele avocatului ale carui servicii sunt solicitate.

In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, directorul unitatii poate hotari:
– aprobarea cererii de asigurare a consultantei juridice, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege;
– respingerea solicitarii privind asigurarea consultantei juridice si comunicarea in scris a motivelor care au stat la baza respingerii.

Ministerul Justitiei poate incheia un protocol cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania cu privire la onorariul care se cuvine avocatilor pentru acordarea consultantei juridice in cazurile prevazute de metodologie si care se plateste avocatului din bugetul unitatii.

in cazul in care functionarul public a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva, acesta este obligat sa restituie sumele suportate de unitate pentru asigurarea consultantei juridice, in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro