Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Piata irlandeza fara restrictii pentru romani
23.07.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Irlanda a decis ridicarea restricțiilor privind accesul lucrătorilor români pe piaţa irlandeză a forței de muncă.

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat: “Măsura adoptată de guvernul irlandez va contribui substanțial la intensificarea dialogului economic şi politic dintre ţările noastre. Consider că această decizie reprezintă un pas firesc către aplicarea principiului liberei circulaţii în direcţia unei mobilităţi depline pentru lucrătorii români, într-o Uniune Europeană cu ţeluri şi idealuri comune.

Mobilitatea lucrătorilor este un subiect extrem de relevant în special în contextul european actual în care statele membre sunt încă afectate de criza economică. În același timp, mobilitatea lucrătorilor este un proces care, nerestricționat, asigură flexibilitatea pieţei forţei de muncă și echilibrul între cerere și ofertă.

Deși guvernul irlandez a anunţat în luna decembrie 2011 că va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, din cauza creşterii numărului de şomeri, semnalul politic transmis vineri de autorităţile irlandeze reconfirmă eforturile depuse de România în direcţia ridicării tuturor restricţiilor impuse de statele membre care menţin astfel de măsuri.

De asemenea, doresc să reconfirm angajamentul guvernului de la București de a continua toate aceste demersuri menite să instaureze un context firesc, de altfel, al egalităţii în drepturi pentru toţi cetăţenii europeni” a apreciat ministrul român al muncii.

Până la luarea acestei decizii, lucrătorii români care doreau să lucreze în Irlanda aveau nevoie de permis de muncă. De precizat că numărul cetăţenilor români care au ales Irlanda ca destinaţie de emigrare a rămas relativ stabil în primii cinci ani după aderarea României la Uniunea Europeană. Autorităţile irlandeze nu deţin o evidenţă exhaustivă a cetăţenilor români care locuiesc în Irlanda deoarece cadrul normativ intern nu impune obligaţia înregistrării cetăţenilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene care şi-au exercitat dreptul de şedere pentru perioade mai mari de trei luni. Singurele cifre cu privire la prezenţa cetăţenilor români pe teritoriul Irlandei pot fi extrase din rapoartele autorităţilor irlandeze privind permisele de muncă emise cetăţenilor români. Cu excepţia anilor 2007 şi 2008 când au fost emise 14.525 respectiv 6.762 permise, în ultimii trei ani, cifrele s-au stabilizat la 2.624 în anul 2009, 3.002 în anul 2010, 3.841 în anul 2011, 1169 (ianuarie-aprilie) în anul 2012.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti