Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 24 iulie 2012
24.07.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Irina STAN

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Cumpărare de influență, contrabandă, ultraj și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, peste limita a 10000 țigarete. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Iași.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpați:

R. A., persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: cumpărare de influență, contrabandă calificată, deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării peste limita a 10.000 țigarete și ultraj;

A. G., persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: complicitate la cumpărare de influență, complicitate la contrabandă calificată, complicitate la deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării peste limita a 10.000 țigarete;

P. L. și O. B.-E., persoane fără calitate specială, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de complicitate la contrabandă calificată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 17 mai – 13 iunie 2012, inculpatul R. A. i-a promis, direct sau prin intermediul inculpatului A. G., unui agent de poliție de frontieră din cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – Sectorul Bivolari (denunțător în cauză), că îi va da 50.000 euro pentru ca acesta să intervină la colegii săi de serviciu, astfel ca ei să nu-și îndeplinească timp de trei luni atribuțiile de serviciu, constând în controale la frontiera de stat a României cu Republica Moldova. În acest fel, inculpaților le-ar fi fost înlesnită introducerea, în România, de produse din tutun (țigarete) nesupuse accizării, prin alte locuri decât prin cele destinate controlului vamal. În data de 30 iunie 2012, inculpații A. G., R. A., O. B.-E. și P. L. au fost surprinși în flagrant după ce au introdus fraudulos, în România, din Republica Moldova, 37.440 de pachete cu țigări pe care intenționau să le vândă pe piața neagră.
În condițiile surprinderii în flagrant, inculpatul R. A. l-a lovit și l-a accidentat pe lucrătorul de poliție care a încercat să îl oprească, cauzându-i leziuni care au impus 4-5 zile îngrijiri medicale.
Agenția Națională de Administrare Fiscală – Autoritatea Națională a Vămilor, prin D.R.A.O.V. Iași, s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 347.411 lei, ce constituie prejudiciul cauzat prin introducerea ilegală pe teritoriul României a cantității de 37.440 pachete țigări.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri aparținând inculpaților.
La data de 1 iulie 2012, Judecătoria Iași a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor patru inculpați (detalii în comunicatul nr. 515/VIII/3 din 1 iulie 2012).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Iași.

***

Fals în înscrisuri sub semnătură privată și dare de mită. Trimitere în judecată. DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

S. I., primar (la data săvârșirii infracțiunii) al orașului Buftea, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
M. A., împuternicit al firmei EXPERT LAND SERVICES (dezvoltator imobiliar), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul S. I. în calitate de primar al orașului Buftea, în baza unei înțelegeri anterioare, a primit la data de 20 decembrie 2008, de la inculpatul M. A., împuternicit al firmei EXPERT LAND SERVICES (proprietara unui teren din Buftea), cu titlu de mită, un autoturism MERCEDES 320 GL, în valoare de 86.544 euro, în schimbul efectuării unor demersuri legale în virtutea funcției. Demersurile primarului s-au referit la întocmirea/avizarea unor documente preliminare construirii unui ansamblu de locuințe, în interesul comercial al unei firme private, precum și la dezvoltarea infrastructurii în zona de interes a dezvoltatorului imobiliar. Concret, demersurile au avut în vedere includerea planului urbanistic zonal (PUZ) al terenului respectiv în planul urbanistic general (PUG) al orașului Buftea, asfaltarea străzii de acces la terenul respectiv, asigurarea utilităților de apă și canal pentru terenul respectiv în perspectiva construirii unui ansamblu de locuințe pentru care coinculpatul M. A. avea contract de exclusivitate pentru vânzarea locuințelor ce urmau a fi construite de către dezvoltator.
În încercarea de a produce probe mincinoase referitoare la o pretinsă achitare a prețului autoturismului, la data de 14 ianuarie 2011, inculpatul S. I. l-a instigat pe coinculpatul M. A. să redacteze olograf și să-i înmâneze o chitanță care atesta, în mod nereal, ca acesta din urmă ar fi primit 56.000 euro în schimbul autoturismului. Documentul a fost depus de S. I. la dosarul penal la data de 2 iunie 2011, astfel încât să denatureze faptele în favoarea sa.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra autoturismului marca Mercedes 320 GL, aflat în proprietatea lui S. I..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

>> Sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Irina STAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti