Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Deloitte Tax: Autoritatile simplifica formalitatile impuse de comertul cu produse cu dubla utilizare


25 iulie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Pentru prima dată în România, statutul de Operator Economic Autorizat (AEO) acordat de către autoritatea vamală este recunoscut și de către autoritățile care controlează produsele cu dublă utilizare (Departamentul de Control al Exporturilor – ANCEX). Astfel, începând cu luna iulie, statutul de AEO se acceptă ca dovadă a implementării unui sistem de control intern pentru evaluarea riscurilor, în cazul solicitării de licență pentru servicii de intermediere a produselor cu dublă utilizare.

Legislația europeană adaugă astfel încă un punct pe lista beneficiilor de care beneficiază un AEO, acei parteneri de încredere ai autorității vamale. Printre facilitățile oferite AEO la nivel european se numără accesul la simplificări vamale, mai puține controale fizice, notificarea în avans, alegerea locației de control fizic etc.

„Legislația comunitară impune ca regulă obținerea de negații/ autorizații pentru exportul/ livrarea intracomunitară de produse cu dublă utilizare. Ultimele modificări în domeniu permit simplificarea acestor formalități, generând adevărate economii de timp și resurse”, subliniază Mihai Petre, Senior Manager Vamă și Comerț Internațional în cadrul Deloitte România.

Categoria produselor cu dublă utilizare include atât produsele destinate utilizării în scop civil și militar, cât și produsele susceptibile a avea o utilizare militară. Printre produsele cu dublă utilizare pentru care este necesară obținerea unei autorizații/ negații din partea ANCEX se numără: țevi de oțel pentru industria petrolieră de o anumită calitate, calculatoare sau software cu anumite performanţe, componente electronice sau mecanice din industria auto, virusuri folosite în obținerea de vaccinuri, produse chimice vândute la scară industrială, maşini-unelte (ex. schimbător de căldură, strung).

Societățile din România trebuie să aibă în vedere faptul că, pe lângă exportul și livrarea intracomunitară, sunt supuse regimului de control al bunurilor cu dublă utilizare și alte operațiuni cum sunt serviciile de intermediere, transmiterea de software prin mijloace electronice  și tranzitul.

„Astfel, cumpărarea de produse cu dublă utilizare din țări terțe (de ex. Statele Unite) în vederea vânzării către o altă țară terță (Canada) este considerată serviciu de intermediere și necesită obținerea unei licențe, chiar dacă aceste produse nu tranzitează fizic România/ comunitatea europeană”, exemplifică Mihai Petre.

Pentru a simplifica aceste formalități, Uniunea Europeană emite autorizații generale de export. Aceste autorizații generale sunt aplicabile exporturilor de anumite produse către anumite țări de destinație și sunt disponibile tuturor exportatorilor care îndeplinesc condițiile din respectiva autorizație. În total sunt valabile 6 astfel de autorizații generale, din care 5 au fost emise în luna decembrie anul trecut. Dacă o societate exportă aliaje metalice de o anumită calitate către Canada și Statele Unite, nu mai este obligată să obțină o autorizație individuală, putând utiliza autorizația EU001 emisă de către Uniunea Europeană.

„Pentru o companie este foarte important să stabilească în ce măsură legislația de control al exporturilor îi afectează activitatea, ce simplificări îi sunt oferite și cum poate beneficia de acestea. Companiile nu trebuie să uite că exportul de produse cu dublă utilizare efectuat fără licență este considerat infracțiune și pedepsit ca atare de legislația din România”, concluzionează Mihai Petre.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 195.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii