Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ANP despre prezentarea la instanta a lui Adrian Nastase
26.07.2012 | JURIDICE.ro, Ioana LUCA

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Referitor la afirmaţiile apărute în mass-media cu privire la prezentarea la instanţa de judecată şi aplicarea mijloacelor de imobilizare persoanei private de libertate A.N., Administraţia Naţională a Penitenciarelor face următoarele precizări:

Administraţia locului de deţinere are obligaţia ducerii la îndeplinire  a dispoziţiilor organelor judiciare atunci când se solicită prezentarea persoanelor private de libertate în faţa acestora pentru efectuarea diferitelor acte procesuale.

Persoanele condamnate pot fi temporar imobilizate, cu mijloacele din dotare, pentru a preveni un pericol real şi concret în următoarele cazuri:
– pentru a împiedica evadarea sau actele violente ale deţinuţilor;
– pentru a întrerupe acţiunile de vătămare corporală a altei persoane sau a sa ori de distrugere a unor bunuri ( Temei legal art. 37 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal persoanele).

Mijloacele de imobilizare se aplică persoanelor private de libertate care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului şi, cu aprobarea directorului penitenciarului, în cazuri justificate pentru celelalte persoane private de libertate pe timpul deplasării de la mijlocul de transport la camera de arest şi de la aceasta până la boxa amenajată în sala de şedinţă sau camera de audiere, putând fi scoase la solicitarea organului judiciar (Temei legal art. 202 – Ordin nr. 1676/C din 24 iunie 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor).

Sunt cazuri justificate, atunci când persoana privată de libertate:
– manifestă o stare vizibilă de tulburare psihică;
– se autorăneşte sau ameninţă că se va autorăni în timpul pregătirii în vederea prezentării sau pe timpul efectuării deplasării;
– pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a membrilor personalului, a altor persoane private de libertate, a membrilor completului de judecată ori a altor persoane aflate în sediul instituţiei;
– refuză să execute dispoziţiile legale date de personalul din compunerea escortei cu privire la prezentarea în faţa organelor judiciare. (Temei legal art. 202 al. 3 – Ordin nr. 1676/C din 24 iunie 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor),

Subinspector Ioana LUCA
Ofiţer specialist, Biroul relaţii publice şi mass-media, Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti