Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

TVA aferenta demolarii de cladiri vechi ar putea fi recuperata


26 iulie 2012 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Într-un caz pe rol la Curtea Europeană de Justiție, Avocatul General susține că ajustarea TVA în cazul clădirilor demolate încalcă prevederile legislației comunitare. O decizie pozitivă în acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, în condițiile în care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din România) au fost obligate să ramburseze TVA pentru clădirile vechi achiziționate cu TVA și demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

În România, o companie care plătește TVA la achiziția de clădiri (vechi) este obligată, conform regulilor de TVA, să ramburseze integral sau parțial TVA dacă le demolează. Această regulă se aplică indiferent dacă scopul cumpărătorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza clădirea demolată.

Cazul în discuție a ajuns la Curtea Europeană de Justiție după ce o companie din Bulgaria (unde legislația de TVA este similară) a contestat această ajustare de TVA impusă de autoritățile fiscale locale. De fapt, în 2010, respectiva companie a decis demolarea unei clădiri cu scopul de a o reconstrui și de a o moderniza.

Opinia Avocatului General este favorabilă contribuabililor. Mai exact, opinia menționează că dacă demolarea unei clădiri are ca scop desfășurarea de viitoare activități economice, această intenție este suficientă pentru exercitarea/ păstrarea dreptului de deducere a TVA.

Mai mult, Avocatul General precizează că prevederile legislației unui stat membru sunt incompatibile cu cele ale Directivei 2006/112/EC, dacă prevăd obligația de ajustare a TVA în cazul distrugerii unor bunuri de capital chiar dacă scopul este efectuarea de tranzacții viitoare taxabile.

„Ne așteptăm ca decizia CEJ să păstreze aceleași concluzii și să clarifice aspectul ajustărilor de TVA la bunurile de capital distruse”, a declarat Adrian Teampău, Manager Taxe Indirecte în cadrul Deloitte România.

În România, multe companii din domeniul imobiliar au fost obligate să ramburseze TVA către bugetul de stat pentru clădirile vechi achiziționate cu TVA și demolate ulterior, chiar dacă scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Legislația de TVA din România este asemănătoare cu cea din Bulgaria și, în consecință, incompatibilă cu Directiva în materie de TVA (2006/112/EC).

„Dacă decizia CEJ va fi pozitivă, înseamnă că legislația privind regimul TVA din România și aplicarea acesteia de către autoritățile fiscale a încălcat grav drepturile contribuabililor. Recomandarea noastră este ca firmele care s-au aflat în această situație să analizeze și să evalueze mijloacele juridice disponibile pentru recuperarea sumelor TVA ajustate de autoritățile fiscale,” a subliniat Adrian Teampău.

Încă din 2010, Deloitte Tax avertiza asupra acestui aspect, subliniind că refuzul autorităților fiscale de a deduce TVA aferentă clădirilor demolate afectează și mai mult o industrie mult afectată de criza financiară a ultimilor ani.

„Viziunea și practica inspectorilor fiscali este abuzivă și neconformă cu principiile TVA. În mod indubitabil, achiziția clădirilor vechi se face în scopul desfășurării activității economice a societății. (…) Inspectorii își motivează decizia prin faptul că achizițiile nu au fost folosite pentru realizarea de operațiuni taxabile. Astfel, dezvoltatorii pierd sume importante de bani,” avertizau la acel moment consultanții fiscali Deloitte.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor peste 195.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

DELOITTE TAX

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii