Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Natura juridica a perimarii
27.07.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că perimarea, reglementată de art. 248 alin. (1) C. proc. civ., are o natură juridică mixtă, reprezentând atât o sancţiune procedurală pentru nerespectarea termenului prevăzut de lege, cât şi o prezumţie de desistare, dedusă din lipsa stăruinţei părţii în judecarea cauzei vreme îndelungată. În acest sens, Înalta Curte a precizat că legiuitorul a reglementat perimarea ca o excepţie de procedură dirimantă, întrucât are ca scop stingerea procesului în faza în care acesta se află, dar şi absolută, deoarece este instituită prin norme imperative şi ocroteşte atât interesul părţilor, cât şi interesul unei bune administrări a actului de justiţie. Înalta Curte a mai subliniat că, pentru a interveni perimarea, trebuie însă să se constate că procesul a fost lăsat în nelucrare datorită culpei părţii şi, în acest sens, există o prezumţie simplă de culpă, dedusă din faptul nestăruinţei părţii în judecată în intervalul de timp de un an. (Decizia nr. 2038 din 4 martie 2011 pronunţată de Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de revizuire)

 

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti