Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii
30.07.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 517 din data de 26 iulie 2012 a fost publicata Legea nr. 145/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, in sensul introducerii unor noi criterii de competenta in sarcina organizatiilor neguvernamentale, in vederea obtinerii statutului de utilitate publica.

Astfel, se modifica conditiile pe care trebuie sa le intrunesca cumulativ asociatia, fundatia sau federatia pentru a fi recunoscuta de Guvernul României ca fiind de utilitate publica, astfel:
– activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
– functioneaza de cel putin 3 ani si a realizat o parte din obiectivele stabilite, facând dovada unei activitati neintrerupte prin actiuni semnificative;
– prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
– detine un patrimoniu, logistica, membri si personal angajat, corespunzator indeplinirii scopului propus;
– face dovada existentei unor contracte de colaborare si parteneriate cu institutii publice sau asociatii ori fundatii din tara si din strainatate;
– face dovada obtinerii unor rezultate semnificative in ceea ce priveste scopul propus sau prezinta scrisori de recomandare din partea unor autoritati competente din tara sau din strainatate, care recomanda continuarea activitatii.

Pe langa documentele prevazute pana in prezent, la cererea adresata Secretariatului General al Guvernului, se vor anexa si:
– situatiile financiare anuale si bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani de activitate;
– lista persoanelor angajate si copii de pe contractele de munca ale angajatilor;
– copii de pe conventiile de colaborare, calificari, scrisori de recomandare si altele asemenea.

Recunoasterea utilitatii publice incumba asociatiei sau fundatiei urmatoarele obligatii:
– obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea;
– obligatia de a comunica autoritatii administrative competente orice modificari ale actului constitutiv si ale statutului, precum si rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale; autoritatea administrativa are obligatia sa asigure consultarea acestor documente de catre orice persoana interesata;
– obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti