Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

INFO-PICCJ, 27 iulie 2012
27.07.2012 | JURIDICE.ro, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Raluca ONUFREICIUC

Ameninţare. Continuare cercetări. SUPC-PÎCCJ

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect plângerea formulată de doamna judecător Aspazia Cojocaru în legătură cu faptul că, ,,a fost ameninţată  înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea”, cercetările efectuate în cauză până în acest moment al urmăririi pemnale, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună  cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au condus la identificarea unei persoane care a exercitat unul dintre cele două acte de ameninţare.

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat că unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 05/06.07.2012, între două intervale orare, 22.00-23.00, respectiv 3.00-4.00 dimineaţa, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs, printr-un mesaj transmis doamnei judecătoare Aspazia Cojocaru,la data de 10.07.2012.

În temeiul probatoriul ştiinţific administrat în cauză, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificată  persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra doamnei judecător Aspazia Cojocaru, prin intermediul mesajului din data de 10.07.2012.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in personam” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj faţă de o persoană aflată în prezent în regim legal de detenţie.

Probatoriul administrat în cauză până în acest moment al cercetărilor a relevat faptul că, doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti au efectuat în data de 06-07.2012, respectiv în data de 07.07.2012 verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul  ,,Cojocaru Aspazia” deşi nu aveau în lucru o cauză penală.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale ,,in personam” faţă de cei doi lucrători de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

În prezent, în baza autorizaţiei emise de către judecător, este în derulare o percheziţie la locul de deţinere (Penitenciarul Giurgiu) a persoanei de sex masculin identificată, în temeiul probelor ştiinţifice, ca fiind autorul ameninţării cu moartea din data de 10.07.2012, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie adusă, cu mandat de aducere, pentru a fi audiată de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Având în vedere pericolul concret al faptelor, împrejurările comiterii acestora şi stabilirea existenţa/inexistenţei unei legături de cauzalitate între demersul lucrătorilor de poliţie şi faptele de ameninţare cu moartea, în prezent se efectuează verificări , inclusiv de natură administrativă, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele.

De asemenea, cei doi lucrători de poliţie vor fi aduşi cu mandat de aducere în cursul zilei de astăzi pentru a le fi adusă la cunoştinţă învinuirea de către procurori.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

***

UPDATE Ameninţare. Continuare cercetări. SUPC-PÎCCJ

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect plângerea formulata de doamna judecător Aspazia Cojocaru în legătură cu faptul că ,,a fost ameninţată  înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea”, în cursul zilei de astăzi au fost puse în executare cele trei mandate de aducere.

Cei doi lucrători de poliţie, unul din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti, au fost audiaţi de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea şi au fost audiaţi  în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, ce li s-a reţinut în sarcină. Aceştia nu au făcut uz de dreptul lor de a nu face declaraţii, ci au dat declaraţii în legătură cu fapta imputată.

În cauză , în prezent este audiat ca învinut, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, identificat pe baza probelor ştiinţifice, ADN, autorul ameninţării cu moartea din data de 10.07.2012, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Această persoană se află în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate şi se numeşte PÎRLĂŢEANU NICU (condamnat la pedeapsa de 19 ani închisoare  pentru comiterea infracţiunii de omor calificat( uciderea tatălui său la data de 8.01. 2008). A fost arestat preventiv la data de 11.01.2008, fiind condamnat definitiv şi începând executarea pedepsei de 19 ani închisoare, în baza mandatului de executare emis de către Tribunalul Constanţa la data de 17.03. 2009.

Potrivit probelor administrate în cauză s-a stabilit că modalitatea de ameninţare cu moartea din data de 10.07.2012 a fost realizată  prin intermediul corespondenţei traansmisă în plic pe adresa Curţii Constituţionale, iar dovezile ştiinţifice au relevat că, mesajul de ameninţare expediat în plic aparţine numitului PÎRLĂŢEANU NICU

Percheziţia efectuată autorizaţiei emise de către judecător la locul de deţinere a numitului PÎRLĂŢEANU NICU (Penitenciarul Giurgiu) a fost finalizată şi au fost ridicate mai multe înscrisuri, care vor fi analizate în ansamblul probelor administrate în cauză.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

***

Furt calificat. Trimitere în judecată. PJ Sector 2.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor R. B., F. M. G. şi T. M. sub aspectul săvârşirii  infracţiunii  de furt calificat.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În perioada 2009-2012, cei trei inculpaţi au comis 42 de infracţiuni de furturi din locuinţă pe raza Municipiului Bucureşti şi a Municipiului Ploieşti, inculpaţii R. B. şi F. M. G. acţionând în calitate de autori, iar inculpatul T. M. în calitate de complice.

În urma investigaţiilor efectuate de către lucrătorii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie al Municipiului Bucureşti – Sector 2 Poliţie – Secţia 6, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, s-a stabilit faptul că, cei 3 inculpaţi acţionau în mod consecvent, utilizând ca mod de operare metoda ”rupere butuc – DUBLE”, fie în urma informaţiilor primite din mediul infracţional, fie prin supravegherea viitoarelor victime. Astfel, inculpaţii pătrundeau, în timpul zilei, prin distrugerea sistemului de asigurare al uşilor de acces, în mai multe locuinţe situate pe acelaşi palier al imobilelor vizate atunci când aveau informaţii că părţile vătămate lipsesc de la domiciliu şi sustrăgeau din interiorul acestora bijuterii din aur, parfumuri scumpe, genţi produse de firmele de lux şi sume de bani.

Prejudiciul cauzat părţilor vătămate se cifrează la valoarea de aproximativ 900.000 lei, acesta nefiind recuperat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sector 2.

***

Tâlhărie urmată de moartea victimei. Arestare preventivă. PT Teleorman.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman au solicitat, la data de 24.07.2012, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatei G. E. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei.

Magistraţii Tribunalului Teleorman au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatei, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 08/09.05.2012, profitând de faptul că victima M.S. (în vârstă de 60 ani) se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpata G. E. a escaladat gardul pătrunzând în locuinţa acesteia, a exercitat acte de violenţă asupra victimei cu un corp dur şi a sustras mai multe bunuri (un telefon mobil, un televizor cu telecomandă şi o butelie de aragaz), bunuri ce au fost recuperate pe parcursul urmăririi penale. Victima M.S. a decedat după 10 zile de la data comiterii faptei, decesul având legătură de cauzalitate cu leziunile produse de loviturile pe care i le-a aplicat inculpata.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Tâlhărie. Arestare preventivă. PJ Braşov

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au solicitat, la data de 27.07.2012, instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpaţilor C. I. B., B. G., B. M., B. I. şi minorul C.C. sub aspectul săvârşirii infractiunii de tâlhărie precum si N. B. C. sub aspectul săvârşirii infractiunii de complicitate la tâlhărie.

Magistraţii Judecătoriei Braşov au admis cererea procurorilor şi au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele inculpaţilor majori pentru o perioadă de 25 de zile, iar pentru o perioadă de 17 zile, pe numele inculpatului minor.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 29/30.05.2012, inculpaţii C. I. B., C.C., B. G., B. M., B. I. cu ajutorul inculpatului N. B. C., care i-a transportat cu autoturismul, s-au deplasat la platforma unei foste uzine din Municipiul Braşov cu intenţia de a sustrage materiale feroase. Întrucât au fost surprinşi de partea vătămată J.V. (paznicul societăţii), inculpaţii au agresat-o fizic, au lovit-o cu pumnii, au introdus-o într-o baracă unde au ţinut-o până în jurul orelor 0530 apoi au deposedat-o de un telefon mobil şi de alte bunuri, iar de pe platformă au sustras aproximativ 300 kg de cabluri cu inserţie de cupru.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

>> sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Raluca ONUFREICIUC
student, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.