Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Modificarea unor acte normative in domeniul rutier

31.07.2012 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Newsletter
Instagram
Facebook

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 526 din data de 30 iulie 2012 a fost publicat Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii si ministrul administratiei si internelor nr. 995/171/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul rutier si pentru abrogarea Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei si al ministrului internelor nr. 29/206/2002 pentru infiintarea echipajelor mobile mixte de control al traficului rutier, formate din reprezentanti ai regiilor autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania“ si „Registrul Auto Roman“, precum si ai Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R., impreuna cu organe de control apartinand Inspectoratului General al Politiei si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Ordinul modifica si completeaza urmatoarele acte normative:

– Normele privind autorizarea si desfasurarea circulatiei vehiculelor rutiere cu mase si/sau dimensiuni ce depasesc masele si/sau dimensiunile maxime admise prevazute in OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii si al ministrului administratiei si internelor nr. 356/107/2010;

– Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii si al ministrului administratiei si internelor nr. 108/368/2010 pentru aprobarea Procedurilor de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare.

Actul normativ abroga Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii si al ministrului administratiei si internelor nr. 29/206/2002 pentru infiintarea echipajelor mobile mixte de control al traficului rutier, formate din reprezentanti ai regiilor autonome „Administratia Nationala a Drumurilor din Romania” si „Registrul Auto Roman”, precum si ai Autoritatii Rutiere Romane – A.R.R., impreuna cu organe de control apartinand Inspectoratului General al Politiei si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

In anexa la actul normativ este prevazuta o noua procedura privind aplicarea masurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare.

Inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, ori, dupa caz, ofiterii sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri, aplica, potrivit legii si in baza competentelor ce le revin, masura de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, atunci cand constata contraventii pentru care legislatia in vigoare prevede o astfel de masura.

Masura de suspendare se aplica de catre inspectori sau politisti rutieri, pentru o perioada de 6 luni, in cazul nedetinerii de catre contravenient a documentelor specifice transportului efectuat si a documentelor necesare pentru efectuarea pregatirii practice in vederea obtinerii permisului de conducere, in situatiile prevazute de legislatia in vigoare.

Masura de suspendare se mai aplica de catre inspectorul I.S.C.T.R, pentru o perioada de 6 luni, in cazul utilizarii la efectuarea transportului rutier a unui vehicul rutier care prezinta defectiuni tehnice majore sau periculoase privind sistemul de franare, sistemul de directie, puntile, rotile, anvelopele si suspensia, sasiul, cabina si elementele atasate sasiului, tahograful si limitatorul de viteza, conform reglementarilor in vigoare.

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate