Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Consimtamantul pacientului privind interventia medicala


06.08.2012 | Mihai COSTACHE
Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Malpraxis medical, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Malpraxisul medical se poate intampla in doua feluri:
1. Neglijenta – cand personalul medical isi incalca obligatiile prevazute de art. 655 din Legea nr. 95/2006 „In  acordarea asistentei medicale/ingrijirilor de sanatate, personalul medical are obligatia aplicarii standardelor terapeutice, stabilite prin ghiduri de practica in specialitatea respectiva, aprobate la nivel national, sau, in lipsa acestora, a standardelor recunoscute de comunitatea medicala a specialitatii respective” . In acest caz doctorul provoaca o vatamare corporala (sau chiar decesul) cand esueaza in acordarea tratamentului medical la standardele general acceptate ale unu medic competent (in termeni juridici acest etalon se numeste „superior bonus pater familias.”)
2. Lipsa consimtamantului pacientului – vatamarea corporala (sau deces) produsa de o procedura medicala efectuata in lipsa consimtamantului pacientului astfel cum se prevede in art. 13 din Legea nr. 46/2003 „Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

Consimtamantul pacientului privind efectuarea unei proceduri medicale
Orice pacient are dreptul legal sa decida ce proceduri medicale pot fi aplicate corpului sau. In doctrina straina (franceza si canadiana) acest drept se numeste „autonomie”. Pe scurt, acest lucru inseamna ca doctorul are nevoie de consimtamantul pacientului inainte de a va trata iar acest drept este consemnat in art. 6 si urmatoarele ale Legii nr. 46/2003.

Ce inseamna consimtamantul pacientului?
Acest consimtamant inseamna ca doctorul poate incepe tratamentul doar daca are permisiunea pacientului sa faca acest lucru, permisiune oferita in mod valid si numai in baza unei complete informari facute de catre medic. Conform art. 6 din Legea nr. 46/2003 „Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectutrii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.”

Ca exemplu, imaginati-va urmatorul dialog (pe care eu l-am auzit de multe ori prin spitale):
Doctor: „Doresc sa va operez la picior. Am consimtamintul dvs.? „
Pacient: „Hmm… De ce trebuie sa facem aceasta operatie?”
Doctor: „Pentru ca aceasta operatie va opri durerea pe care o simtiti in picior. Am consimtamintul dvs.?„
Pacient: “Puteti face orice vreti numai sa ma scapati de durere.”

Pacientul doreste doar sa fie vindecat
Cand merg la medic, cei mai multi dintre pacienti se gandesc doar la boala sau durerea ce ii aduce la spital. Asa incat atunci cand doctorul le spune ca tratamentul propus le va aduce o alinare sau le va vindeca boala, majoritatea dintre pacienti va fi de acord cu acest tratament fara sa mai puna multe intrebari.

Care sunt consecintele?
Totusi, pentru a oferi un consimtamant in deplina cunostinta de cauza ar fi bine ca pacientul sa inteleaga consecintele ce pot fi prevazute in mod rezonabil ale aplicarii respectivului tratament sau, dimpotriva, consecintele neacordarii respectivului consimtamint.

Ce trebuie sa va spuna doctorul?
In lipsa unei practici judiciare romane consistente, am analizat practica judiciara franceza si canadiana. In cadrul proceselor solutionate se accepta in mod general ca un consimtamint poate fi acordat in mod valid doar daca doctorul a explicat într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate (în cazul în care pacientul nu cunoaste limba româna, informatiile i se aduc la cunostinta în limba materna ori în limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare) urmatoarele:
1. natura procedurii medicale propuse
2. existenta sau nu a altor tratamente/proceduri alternative
3. riscurile, beneficiile si incertitudinile fiecarui tratament / proceduri medicale (in cazul in care exista si alternative)

Cum se exprima consimtamintul?
Consimtamintul poate fi exprimat in mod expres prin cuvinte sau prin gesturi care arata in mod neechivoc acest consimtamint. In mod uzual, doctorii ofera un formular ce urmaza a fi semnat de catre pacient. In unele spitale am observat si o practica – nelegala – de a se semna de catre pacient formulare de acordare a consimtamintului in alb, urmind sa fie completate de catre unitatea medicala daca si cind se impune efectuarea vreunei proceduri medicale.

Lipsa consimtamintului atrage raspunderea penala
Desi nu exista practica judiciara publicata, dupa parerea mea orice procedura medicala efectuata fara consimtamintul pacientului (si fara a se incadra in exceptiile prevazute de lege) se constituie in elementul material al infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanei la care se poate adauga (in caz de malpraxis) si vatamare corporala sau ucidere din culpa, dupa caz.

Nu am fost informat / Nu este adevarat, eu ti-am spus
Din pacate, practica arata ca este foarte dificil sa demonstrezi intr-un dosar de malpraxis lipsa informarii complete in baza careia s-a dat consimtamintul. Cel mai adesea se pune intrebarea daca medicul a explicat in mod complet, corect si folosind un limbaj ce putea fi inteles de catre pacient. In final nu avem decit cuvintul pacientului versus cuvintul doctorului. Iar asta nu o poti demonstra in lipsa unor martori sau inregistrari efectuate in momentul discutiei cu doctorul.

Mihai COSTACHE

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro