Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Determinarea competentei instantei de executare nu se face dupa vointa partilor


3 august 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în situaţia în care creditorul nu indică existenţa unui terţ poprit sau a unor bunuri mobile ori imobile situate pe raza teritorială a instanţei sesizate cu cererea de încuviinţare a executării silite, singurul element relevant care poate fi luat în considerare pentru stabilirea competenţei teritoriale este cel legat de domiciliul debitorului, astfel că aceasta este instanța de executare competentă să soluționeze cererea. Înalta Curte a statuat că principiul disponibilității nu poate opera în materia determinării competenţei instanţei de executare, care se face după criterii legale şi nu după opţiunea discreţionară a părţii, creditorul neputând alege competenţa după criterii pur subiective care ar conduce la înlocuirea normelor de competenţă cu opţiunea părţii. (Decizia nr. 1179 din 22 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație şi Justiție având ca obiect încuviinţarea executării silite în baza unui contract de credit)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică