Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Determinarea competentei instantei de executare nu se face dupa vointa partilor


3 august 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în situaţia în care creditorul nu indică existenţa unui terţ poprit sau a unor bunuri mobile ori imobile situate pe raza teritorială a instanţei sesizate cu cererea de încuviinţare a executării silite, singurul element relevant care poate fi luat în considerare pentru stabilirea competenţei teritoriale este cel legat de domiciliul debitorului, astfel că aceasta este instanța de executare competentă să soluționeze cererea. Înalta Curte a statuat că principiul disponibilității nu poate opera în materia determinării competenţei instanţei de executare, care se face după criterii legale şi nu după opţiunea discreţionară a părţii, creditorul neputând alege competenţa după criterii pur subiective care ar conduce la înlocuirea normelor de competenţă cu opţiunea părţii. (Decizia nr. 1179 din 22 februarie 2012 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație şi Justiție având ca obiect încuviinţarea executării silite în baza unui contract de credit)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro