« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
2 comentarii

Varsta nubila in vechea si noua reglementare
06.08.2012 | Simona CIMPOCA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Conform definiţiei din DEX, nubil (adj.) are semnificaţia următoare: care a atins vârsta la care se poate căsători, şi este folosit, în principiu, cu referire la persoane. Mai rar, termenul se utilizează privitor la părţi ale corpului, desemnând ajungerea la deplină dezvoltare. În sensul exprimat de această definiţie, oamenii se pot căsători, conform legii, la o vârstă care le asigură dezvoltarea deplină, aceasta fiind vârsta majoratului, cea care face dovada existenţei capacităţii depline de exerciţiu. Citind o carte din domeniu, constat că subiectul privind vârsta matrimonială este tratat diferenţiat, în funcţie de noua şi vechea reglementare. Caut să compar cele două surse şi descopăr că diferenţa nu există. Astfel, în Codul familiei, la art. 4, este precizat că „vârsta minimă de căsătorie este de optsprezece ani”, şi, de asemenea, că „pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de şaisprezece ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi ori, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul”. În noul Cod civil, la art. 272, este stipulat expres la alin. (1): „căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani”. În continuare, la alin. (2), descoperim aceleaşi lucruri prevăzute de Codul familiei în vechea reglementare, şi anume că, pentru motive temeinice, minorul în vârstă de 16 ani se poate căsători în baza unui aviz medical şi cu autorizarea părinţilor şi a instanţei de tutelă. Prin urmare, eu nu percep nicio diferenţă între cele două reglementări, aşa că vă invit să îmi semnalaţi deosebirea dacă o veţi descoperi dumneavoastră, întrucât nu mi se pare cinstit să aduci în discuţie, ca autor de carte, chestiuni care pot fi puse la îndoială printr-o simplă verificare a realităţii.

Simona CIMPOCA
absolventa, Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană
intern Societatea de Ştiinţe Juridice

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Varsta nubila in vechea si noua reglementare”

  1. Sebastian SIMON spune:

    Intr-adevar nu exista nicio diferenta intre cele doua reglementari. Ai putea totusi sa ne dezvalui „sursa” gresitei interpretari?

  2. Daniela Mariana ROMAN spune:

    Nici eu nu vad nicio diferenta.
    Poate doar in ceea ce priveste pluralul folosit la art 272 in Noul Cod Civil care foloseste expresia ,, daca viitorii soti,,.
    In rest nicio diferenta in privinta varstei sau mie asa mi se pare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD