Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Deloitte Tax. Acord istoric in domeniul vamal
07.08.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Europeană şi Statele Unite au elaborat procedura de validare comună în sensul recunoașterii reciproce între Operatorii Economici Autorizați (AEO) şi Programul Statelor Unite de parteneriat vămi-comerț împotriva terorismului (C-TPAT).

Astfel, pentru prima dată, s-a convenit un mecanism automat de schimb de informații între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii referitor la statutul de AEO, cu scopul de a încuraja armonizarea practicilor şi a procedurilor vamale la nivel global.

Statutul de Operator Economic Autorizat (AEO) este acordat operatorilor economici stabiliți pe teritoriul Uniunii Europene, care îndeplinesc anumite criterii de siguranță şi securitate şi care pot beneficia de avantaje în relațiile cu autoritatea vamală. Un statut similar a fost dezvoltat de către autoritățile vamale din Statele Unite prin Programul de parteneriat comercial împotriva terorismului (C-TPAT).

,,Această aplicație informatică satisface nevoia unei proceduri de validare comună, asociind Numărul Unic de Înregistrare şi Identificare al Operatorilor Economici (EORI) cu Numărul de Identificare a Producătorilor (MID) utilizat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii”, explică Mihai Petre, Senior Manager Vamă și Comerț Internațional în cadrul Deloitte România. ,,Această validare comună dintre numărul EORI şi numerele de identificare MID oferă posibilitatea Operatorilor Economici Autorizați (AEO) să beneficieze de un tratament favorabil din partea autorităţilor vamale ale Statelor Unite, fiind recunoscuți reciproc”, concluzionează Mihai Petre.

Aplicația pentru recunoaștere reciprocă este disponibilă începând cu data de 1 august 2012, după o înregistrare prealabilă, prin următorul link: https://mrctpat.cbp.dhs.gov.

Operatorii Economici Autorizați (AEO) care dețin un certificat de tipul simplificări vamale, siguranță şi securitate şi doresc să beneficieze de această recunoaștere reciprocă dintre AEO şi C-TPAT se pot înregistra prin intermediul aplicației.

,,În situația în care o companie exportă bunuri către Statele Unite ale Americii, i se atribuie un număr de identificare (Manufacturer Identification Number – MID). Este posibil să nu cunoască acest număr, iar pentru a-l afla, recomandăm contactarea partenerului de afaceri din Statele Unite. În cazul în care o companie are mai multe numere de identificare, este necesar să atribuie numărul EORI fiecăruia dintre aceste numere (MID)”, exemplifică Mihai Petre.

Legislația europeană adaugă astfel încă un punct pe lista avantajelor de care beneficiază un AEO, acei parteneri de încredere ai autorității vamale. Printre facilitățile oferite AEO la nivel european, se numără accesul la simplificări vamale, mai puține controale fizice, notificarea în avans, alegerea locației de control fizic, etc.

***

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 195.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti