Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

ICCJ. Actiune in raspundere civila delictuala ca urmare a infestarii cu virusul HIV
07.08.2012 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că prescripţia dreptului la acţiune în răspundere civilă delictuală prin care se solicită daune materiale și morale ca urmare a infestării cu virusul HIV, începe să curgă de la momente succesive diferite, pe măsură ce fiecare pagubă este cunoscută efectiv, deoarece reclamantul nu poate să cunoască la data aflării diagnosticului care va fi întinderea prejudiciului, în funcţie de evoluţia bolii, reacţia pacientului la tratament, nevoile sale materiale şi consecinţele pe plan moral. Sub acest aspect, Înalta Curte a precizat că infestarea cu virusul HIV s-a concretizat nu numai într-un prejudiciu determinabil şi imediat evaluabil, dar şi într-un prejudiciu succesiv, ca urmare a caracterului ireversibil şi evolutiv al bolii, ale cărei consecinţe dăunătoare se produc continuu şi într-o perioadă variabilă de timp. În speţă, întrucât reclamantul a solicitat daune morale şi materiale indicând o sumă globală, instanţa era obligată ca, în raport cu susţinerile reclamantului şi probele administrate, să stabilească în concret în ce constă prejudiciul material şi moral invocat, pe ultimii 3 ani anteriori promovării acţiunii. (Decizia nr. 289 din 20 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect acţiune în răspundere civilă delictuală)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti