Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 8 august 2012


8 august 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Abuz în serviciu contra intereselor publice. Începerea urmăririi penale. SUPC-PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 08.08.2012, începerea urmăririi penale faţă de C.I.N sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată prevăzută de art.248 raportat la art.2481 Cod penal.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, învinuitul, la data de 01 august 2012, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, respectiv de asigurare a continuității conducerii Ministerului Administrației și Internelor, cu știință, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile ce îi reveanu în temeiul funcţiei deţinute.

Astfel, învinuitul C.I.N a dispus învinutului Manoloiu Constantin – chestor de poliție și director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – să întocmească un act oficial, respectiv adresa nr.3479199, conform căreia Ministerul Administrației și Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, în data de 02 august 2012 învinuitul C.I.N a semnat adresa oficială nr.74619/VPD către Curtea Constituțională a României prin care a transmis înscrisul anterior menţionat, care a fost întocmit din dispoziția sa, prin încălcarea legislaţiei în materie.

Încălcările dispoziţiilor legale în materie sunt evidente, întrucât potrivit art.5 din H.G. nr.682/07.07.2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, şi copii de pe acestea, în 3 exemplare, iar învinuitul C.I.N, chestor principal de poliție, secretar de stat, șef al Departamentului ordine și siguranță publică din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor a făcut parte, pe întreaga desfășurare a referendumului național, din Comisia Tehnică Centrală înființată prin hotărârea Guvernului României sus-menționată.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Furt calificat, fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului S.I. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, în luna august 2011, inculpatul a sustras un autoturism ce aparţinea părţii vătămate T.R.B., a falsificat înscrisuri sub semnătură privată prin care şi-a însuşit proprietatea unor bunuri, iar prin intermediul unor convenţii, a indus şi menţinut în eroare partea vătămată F.I.

Prin activitatea infracţională desfăşurată, inculpatul a provocat părţilor vătămate un prejudiciu în valoare de 3.500 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Baia Mare.

***

Tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice. Arestare preventivă. PT Arad

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul B.D sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Totodată, aceştia au solicitat instanţei de judecată, arestarea preventivă a inculpatului, cerere admisă de magistraţii Tribunalului Arad, care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru o perioadă de 29 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În seara zilei de 06.08.2012, în jurul orelor 2030, în timp ce se afla într-un bar din Arad, în prezenţa mai multor persoane, inculpatul i-a aplicat părţii vătămate M.R.D. mai multe lovituri cu un cuţit în zona capului şi a toracelui, provocându-i leziuni ce au necesitat intervenţie chirurgicală de urgenţă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Omor calificat. Propunere arestare preventivă. PT Brașov

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au dispus, la data de 06 august 2012, reţinerea şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul G.T.I sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, urmând ca acesta să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în după amiaza zilei de 4 august 2012, pe fondul unui conflict anterior, în timp ce se aflau la o stână din apropierea satului Mercheaşa, comuna Homorod, inculpatul i-a aplicat victimei M.G. (cioban) multiple lovituri cu picioarele şi cu pumnii în zona capului şi în alte zone ale corpului, provocându-i leziuni care au condus la decesul acesteia.

Potrivit concluziilor preliminare formulate de către medicii legişti din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Braşov, cauza decesului a constat în insuficienţă cardio-respiratorie şi circulatorie acută, hemoragie meningee şi hemoragie internă determinată de multiplele fracturi costale şi rupturi de organe interne.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Abuz în serviciu contra intereselor publice. Începerea urmăririi penale. SUPC-PICCJ

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 06.08.2012, începerea urmăririi penale faţă de M.C sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art.248 raportat la art.2481 Cod penal.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din H.G nr.682/07.07.2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29.07.2012, pentru demiterea Preşedintelui României.

Adresa din 02.08.2012 emisă către M.C transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi preciza că, Ministerul Administraţiei şi Internelor ,,nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente.

La data de 02.08.2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29.07.2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12.09.2012.

Ulterior, Curtea Constituţională, pentru a nu menţine această stare de instabilitate o perioadă de timp atât de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunţa că decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendum, va fi luată pe data de 31.08.2012.

Învinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale, cunoscând că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect.

Reamintim că, prin procesul verbal din data de 02.08.2012, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-au sesizat din oficiu în legătură cu modul de organizare şi desfăşurare a Referendumului naţional din data de 29.07.2012, pentru demiterea Preşedintelui României.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

>> Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Diana NECULA
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii