Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 10 august 2012
13.08.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mită. Începerea urmăririi penale. PT Cluj.

În continuarea cercetărilor în cauza privind furtul de motorină din vagoanele cisternă ale Căilor Ferate Române, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul C.V. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia, cerere respinsă de instanţa de judecată, care a dispus, faţă de inculpat, luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu fără încuviinţarea organelor judiciare.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, în perioada februarie-iulie 2012, în calitate de agent şef de poliţie la Transporturi Feroviare Dej Triaj, în mod repetat, inculpatul a pretins, a primit şi a acceptat promisiunea remiterii de diferite cantităţi de combustibil (motorină), în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu constata şi cerceta faptele de furt calificat comise de D.V. şi S.I.S., cu complicitatea şi participarea şi a altor persoane, care sustrăgeau cantităţi considerabile de combustibil din vagoanele cisternă care tranzitau staţia Dej Triaj.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare.

***

Abuz în serviciu contra intereselor publice. Solicitare începere urmăririi penale. PICCJ

În conformitate cu dispoziţiile art. 109 al. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19  din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, şi ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul D.V.P., fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.

În cauză există indicii că numitul D.V.P. a solicitat învinuitului M.C., directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că  “Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor.

Ulterior, D.V.P. a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul M.C., fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul D.V.P. avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

În cauză s-a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari.

***

Refuzare a supunerii la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și distrugere. Punerea în mișcare a acțiunii penale. PJ Lipova

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.A.P. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de refuzare a supunerii la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi distrugere.

Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia, cerere admisă de Magistraţii Judecătoriei Lipova,  care au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele inculpatului, pentru o perioadă de 29 de zile.

Probatorul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În noaptea de 04/05.08.2012, inculpatul a fost oprit în trafic de organele de poliţie, iar în urma testării cu aparatul alcooltest, rezultatul a fost pozitiv, indicând o valoare de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost invitat de organele de poliţie la sediul Spitalului clinic judeţean Arad în vederea recoltării probelor biologice şi a stabilirii alcoolemiei, invitaţie iniţial acceptată de inculpat. Odată ajuns la sediul spitalului, acesta a refuzat recoltarea probelor şi a părăsit incinta spitalului, la ieşirea din spital înţepând cu un cuţit cauciucurile autoturismului poliţiei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

***

Omor. Trimitere în judecată. PT Gorj

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului S.C.I. (minor) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor.

Din probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a reieşit următoarea situaţie de fapt:

În seara zilei de 01.01.2012, inculpatul s-a deplasat la locuinţa victimei F. E. cu intenţia de a-i solicita o sumă de bani pe care considera că aceasta i-o datorează. Pe fondul unui conflict spontan, acesta i-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuţit în zona toraco-abdominală, la scurt timp survenind decesul victimei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Gorj.

>> Sursa: mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti