Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 10 august 2012
13.08.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mită, înşelăciune în convenţii, folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi spălare de bani. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Iaşi

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

C.G., acționar majoritar și director general al S.C. V. S.A. Vaslui, în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– două infracțiuni de luare de mită,
– folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– înșelăciune în convenții, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– două infracțiuni de spălare de bani și
– complicitate la infracțiunea de spălare de bani,

M.C.Ş., reprezentant legal al mai multor societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și
– complicitate la infracțiunea de înșelăciune în convenții, cu consecințe deosebit de grave,

D.D.E., în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de luare de mită,
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
– spălare de bani și
– complicitate la infracțiunea de spălare de bani,

C.I., acționar și fost director comercial al SC Vascar SA, acționar unic la SC Plastics SRL Vaslui și M.M., fost angajat al SC Plastics SRL Vaslui, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și
– complicitate la infracțiunea de înșelăciune în convenții, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2006, SC V. SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea fabricii de produse din carne a societății comerciale.
În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, inculpata C.G., în calitate de asociat și director general al SC V. SA și responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanților unei societăți comerciale din Italia să mărească prețul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% și să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziție a liniei de fabricare a conservelor. Din suma pretinsă, în lunile iunie – septembrie 2006, a primit suma totală de 175.600 euro, în mai multe tranșe, din care 77.500 de euro prin intermediul inculpatului D.D.E. și 98.100 de euro în contul bancar al unei societăți comerciale controlate de inculpată. De asemenea, în aceeași perioadă, inculpata a pretins și primit de la reprezentanții unei alte societăți comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui și a încheia contractul de achiziție a unor utilaje pentru tratament termic. Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume și pentru a-i ascunde adevărata proveniență, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte și alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziții.
De asemenea, pentru a obține în mod injust suma totală de 4.525.551,56 RON (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăților) provenită din fonduri SAPARD și din bugetul național, inculpata C.G. a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente și declarații false și inexacte de natură să creeze aparența de legalitate a plăților efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declarații pe propria răspundere, contracte, etc.). În acest context, C.G. a fost ajutată de inculpatul M.C.Ş., care i-a pus la dispoziție mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achiziție derulate în cadrul proiectului, precum și de inculpatul D.D.E. care a contribuit la întocmirea și prezentarea unor documente care atestau aspecte neconforme realității, ajutând-o totodată pe inculpată să ascundă proveniența unor sume de bani și să primească, în numerar, două tranșe totalizând 77.500 euro din suma solicitată cu titlu de mită.
De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, inculpații C.I. și M.M. au ajutat-o pe C.G. să prezinte la APDRP documente și declarații false (oferte, contracte, facturi, situații de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui C.I., SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcții și instalații, documente necesare decontării unor contracte încheiate de SC Vascar SA cu firma lui C.I. Mai mult decât atât, nu ar fi fost posibilă încheierea acestor contracte, având în vedere conflictul de interese ce rezulta din dubla calitate a inculpatului C.I., de unic asociat al SC Plastics SRL Vaslui și de acționar al SC Vascar SA, conflict ce a fost ascuns reprezentanților APDRP, prin prezentarea unor declarații false date de către inculpata C.G..

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 6.006.298,93 lei, reprezentând valoarea întregii finanțări nerambursabile acordate SC Vascar SA. În vederea recuperării aceste pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatei C.G..

La data de 2 iulie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpatei C.G. pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 3 iulie 2012, Tribunalul Iași a luat față de inculpată măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile (comunicatul nr. 531/VIII/3 din data de 4 iulie 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

>> sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti